Incidentul din timpul zborului Londra-Singapore, provocat de „turbulenţe în aer limpede, cel mai periculos tip”. Când se produc acestea

Data publicării:
avion
Foto: Shutterstock

Turbulenţele atmosferice, similare cu cele care au provocat marţi decesul unui pasager în timpul unui zbor al companiei Singapore Airlines, reprezintă un fenomen care este uneori greu de prevăzut şi care, conform experţilor, cunoaşte o amplificare pe fondul schimbărilor climatice, transmite miercuri AFP.

Turbulenţele sunt asociate cu o modificare a curenţilor de aer care afectează stabilitatea aeronavei în zbor.

Ele pot fi provocate de furtuni, mişcări de aer în jurul munţilor, fronturi de aer rece sau cald sau chiar de jetstreamuri - vânturi puternice care circulă în jurul Pământului la anumite latitudini.

"Chiar dacă meteorologii deţin instrumente excelente pentru prezicerea turbulenţelor, acestea nu sunt perfecte şi se pot produce turbulenţe neaşteptate", a declarat pentru AFP Thomas Guinn, profesor la Universitatea Aeronautică Embry-Riddle din Florida, Statele Unite, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte zborul de marţi, "primele elemente par să indice turbulenţe în aer limpede, cel mai periculos tip de turbulenţă", potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Însoţitorilor de Bord CWA, care reprezintă câteva zeci de mii de însoţitori de bord.

Aceste turbulenţe produse în "aer limpede" sunt definite drept "turbulenţe bruşte şi semnificative ce se produc în zone lipsite de nori şi provoacă zdruncinarea violentă a aeronavei", potrivit Agenţiei de Aviaţie Civilă a Statelor Unite (FAA).

Ele sunt "deosebit de problematice deoarece sunt întâlnite adesea în mod neaşteptat şi frecvent, fără să existe indicii vizuale care să-i avertizeze pe piloţi în legătură cu acest pericol", conform FAA.

Potrivit agenţiei, acest tip de turbulenţe poate să apară în special în apropierea jetstreamurilor şi este asociat în mod normal cu un fenomen de forfecare a vântului (schimbări bruşte ale vitezei şi/sau direcţiei vântului).

Potrivit unui raport din 2021 al Consiliului naţional pentru siguranţa transporturilor din SUA, turbulenţele continuă să reprezinte "o cauză semnificativă a accidentelor şi rănirilor".

Cu toate acestea, "decesele asociate turbulenţelor produse în timpul zborurilor comerciale sunt, din fericire, foarte rare", a remarcat Paul Williams, profesor de ştiinţe atmosferice la Universitatea din Reading, Anglia. "Din câte ştiu, nu a existat niciun deces legat de turbulenţe în timpul unui zbor comercial după 2009", a adăugat el într-un comunicat transmis AFP.

Însă, potrivit cercetărilor sale, criza climatică înrăutăţeşte frecvenţa turbulenţelor. "Schimbările climatice cresc diferenţa de temperatură dintre polii reci şi tropicele calde", acestea din urmă "încălzindu-se mai rapid decât polii la altitudini de croazieră", a explicat Williams. "Acest efect provoacă mai multă forfecare în jeatstrem, ceea ce generează mai multe turbulenţe".

Potrivit lui Paul Williams, turbulenţele severe în "aer limpede" din Atlanticul de Nord au crescut deja cu 55% începând din anul 1979.

"Ultimele noastre previziuni indică o dublare, sau chiar o triplare, a turbulenţelor severe în jetstremuri în următoarele decenii, în cazul în care clima continuă să se încălzească conform aşteptărilor", a adăugat el.

În opinia profesorului Thomas Guinn, pasagerii avioanelor ar trebui să-şi ţină centurile de siguranţă cuplate cât mai mult timp posibil. "Dacă acestea sunt fixate corect, riscul de accident este mult mai mic".

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a închis o celebră insulă turistică. Mulți își făceau vacanțele acolo, care e motivul FOTO
Digi FM
Courteney Cox face furori pe „Dancing in the Dark”, hitul lui Springsteen. Dansul ei a strâns peste 1,5...
Pro FM
Celine Dion, mereu cu gândul la copiii ei: "Dacă mor? Deja și-au pierdut tatăl". Și-a învățat gemenii cum să...
Film Now
Anne Hathaway nu mai consumă alcool de cinci ani. Ce a făcut-o pe actriță să ia această decizie: „Au nevoie...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Anunț important de la Casa de pensii. Care pensionari trebuie să depună acte până la final de iunie?
Digi FM
Cea mai mare dorință a lui Celine Dion: „Chiar dacă va trebui să mă târăsc, o voi face!”. Artista luptă cu o...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Cât de tare îi seamănă tatălui său! Fiul de 20 de ani al lui Russell Crowe, pozat de unul singur în Australia...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...