Irakul a amenințat Suedia cu ruperea relațiilor diplomatice dacă mai permite arderea Coranului

Data publicării:
Polițist cu cască printre protestatari cu portrete
Jandarmii irakieni încearcă să-i disperseze pe protestatarii furioși care au incendiat ambasada suedeză la Bagdad. Foto: Profimedia Images

Irakul a transmis Suediei că va rupe relațiile diplomatice dacă va mai avea loc vreun eveniment cu arderea Coranului la Stockholm, la câteva ore după ce sute de protestatari irakieni au pătruns în ambasada suedeză de la Bagdad și i-au dat foc, joi, relatează Reuters.

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a clarificat, după incident, că personalul diplomatic este în siguranță dar că autoritățile irakiene au eșuat în misiunea de a-i proteja ambasada, așa cum este prevăzut în Convenția de la Viena.

Guvernul irakian a condamnat ferm incendierea ambasadei suedeze, conform unui comunicat transmis de prim-ministrul Mohammed Shia al-Sudani, care a spus că a fost vorba de o breșă de securitate și s-a angajat să protejeze alte misiuni diplomatice.

Totuși, guvernul de la Bagdad „a informat Suedia că orice repetare a incidentului care a inclus arderea sfântului Coran pe teritoriu suedez va provoca ruperea relațiilor diplomatice”.

De cealaltă parte, Billstrom a spus că evenimentele întâmplate sunt „complet inacceptabile, iar guvernul (suedez – n.r.) condamnă cu fermitate  aceste atacuri”.

El a adăugat că se află în contact cu „reprezentanți irakieni de rang înalt pentru a le comunica consternarea noastră”.

Musulmanii din Irak, instigați la violență de un cleric șiit

Protestele de joi au fost declanșate de susținătorii clericului șiit Muqtada al-Sadr, pentru a protesta împotriva unui nou eveniment cu arderea Coranului, planificat la Stockholm, al doilea din ultimele săptămâni.

Sadr este unul dintre cele mai puternice personaje din Irak și se bucură de sprijinul a sute de mii de oameni pe care, de multe ori, îi cheamă în stradă pentru astfel de evenimente. Un eveniment similar a avut loc vara trecută, când susținătorii săi au ocupat Zona Verde ultrafortificată din Bagdad.

Într-un mesaj pe rețele sociale, joi, Sadr a spus că guvernul irakian nu ar trebui să se rezume doar la o condamnare a incidentelor din Suedia, ci și să ia o poziție fermă.

Este foarte probabil că anunțul guvernului irakian privind ruperea relațiilor diplomatice să fie la presiunea amenințărilor lui Sadr, care a spus că va acționa după ce va vedea care e reacția guvernului.

Poliția suedeză a încercat să oprească mai multe cereri de organizare de protest cu arderea Coranului în acest an, motivând prin îngrijorări de securitate, însă justiția suedeză le-a răsturnat deciziile, spunând că astfel de evenimente sunt protejate de dreptul la liberă exprimare.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri