Iranienii cer desființarea poliției moralității după moartea Mahsei Amini. A patra zi de proteste violente la Teheran

Data actualizării: Data publicării:
Bărbați care ating o motocicletă în flăcări
Protestele izbucnite după uciderea Mahsei Amini au escaladat, luni. Foto: Profimedia Images

Autoritățile de la Teheran au denunțat a patra zi de proteste declanșate de uciderea Mahsei Amini, tânără de 22 de ani omorâtă în bătaie de poliția moralității pentru că ar fi purtat incorect vălul islamic, relatează The Guardian. Oficialii iranieni spun că protestatarii s-au „lăsat pradă unei conspirații a dușmanilor țării”.

Mahsa Amini a murit după ce a fost arestată de așa-zisa poliție a moralității din Iran pentru că nu purta corect hijab-ul, un episod tragic care a dezlănțuit furia printre iranieni. Oamenii au ieșit în stradă în a patra zi la rând pentru a-și arăta opoziția față de această agenție a poliției iraniene, cunoscută pentru tratamentul brutal pe care îl aplică femeilor.

Oamenii au lansat petiții pentru desființarea poliției moravurilor despre care spun că acționează contraproductiv și discriminatoriu.

Mohen Mansouri, guvernatorul Teheranului, a scris pe Twitter, făcând apel la conspirații: „Principalele elemente ale nucleului inițial de proteste din Teheran, în această seară, erau bine organizate, antrenate și au plănuit să producă perturbări în Teheran.

Au ars steaguri, au turnat motorină pe străzi, au aruncat cu pietre, au atacat poliția și au incendiat tomberoare, au distrus proprietate publică. Aceasta nu este activitatea oamenilor obișnuiți”.

Unii parlamentari iranieni au susținut că organizații media susținute de „dușmanii” Iranului din Arabia Saudită au exploatat moartea femeii.

Este greu de evaluat independent care este scara violențelor și a numărului de arestări de luni noapte. Clipuri video care au apărut pe internet arată oameni bătuți, iar în unele se pot auzi chiar focuri de armă.

Proteste la Teheran și în mai multe orașe din Kurdistanul iranian

Organizația kurdă Hengaw, pentru drepturile omului, cu sediul în Norvegia, a transmis că sunt confirmate trei decese la protestele din provincia Kurdistan – câte unul în fiecare oraș protestatar – Divandareh, Saqqez și Dehglan.

Alte 221 de persoane au fost rănite, iar 250 arestate, în Kurdistan, acolo unde a început și o grevă generală, luni. O fată de 10 ani care a apărut plină de sânge în fotografii pe rețelele sociale, a fost rănită dar este încă în viață, au adăugat cei de la Hengaw.

Semnalul că regimul se teme că acest episod de furie generalizată ar putea să producă consecințe nefaste pentru existența sa a fost dat de o vizită de două ore a unui consilier principal al Ayatollahului Khamenei la familia lui Amini, luni.

Conform agenției Tasnim, Abdolreza Pourzahabi le-a spus membrilor familiei lui Amini că „toate instituțiile vor acționa pentru a apăra drepturile care au fost încălcate” și că este sigur că ayatollahul a fost „afectat și îndurerat” de moartea tinerei.

Iranienii și-au pierdut răbdarea cu poliția moralității

Regimul iranian susține că femeia a murit pentru că avea probleme de sănătate existente, provocate de o operație suferită la vârsta de cinci ani. Tomografia computerizată a arătat leziuni la nivelul creierului femeii, despre care criticii regimului spun că reprezintă o dovadă clară că femeia a fost bătută, în timp ce autoritățile susțin că ele sunt rezultatul interenției chirurgicale din copilărie.

Conform primelor informații, CT-ul arăta că Amini a suferit o fractură de craniu, hemoragie internă și un edem cerebral, o posibilă confirmare a faptului că a fost lovită în cap.

În același timp, în fotografiile apărute pe rețelele sociale când Amini era încă în comă în spital, sunt vizibile urme de lovire, iar una dintre urechi sângerează.

Oricare va fi rezultatul investigațiilor, este clar că societatea iraniană și-a pierdut răbdarea față de poliția moralității în condițiile în care multe femei au început să sufere de sindrom post-traumatic ca urmare a eforturilor de „re-educare” ale așa-zișilor polițiști.

În clipuri video apărute pe rețele sociale, femeile sunt pălmuite, lovite cu bastoane, târâte pe asfalt sau aruncate cu brutalitate în dube.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri