Iranul a mai condamnat la moarte trei protestatari în ciuda criticilor internaţionale

Data publicării:
Ayatollahul-Ali-Khamenei tine un discurs pe 9 ianuarie 2023
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a lăsat să se înţeleagă că statul nu are nicio intenţie să dea înapoi în ceea ce priveşte reprimarea protestelor. Foto: Profimedia Images

Tribunalele din Iran au condamnat la moarte încă trei protestatari acuzaţi că au "declarat război lui Dumnezeu" în ciuda criticilor internaţionale privind felul în care sunt reprimaţi manifestanţii, a anunţat agenţia locală Mizan, citată de Reuters.

Decizia vine după ce, sâmbătă, doi protestatari condamnaţi au fost executaţi prin spânzurare.

Saleh Mirhashemi, Majid Kazemi şi Saeid Yaghoubi, cei trei tineri condamnaţi, pot face apel. Aceştia au fost arestați pentru presupusa lor implicare în uciderea unor membri ai grupării paramilitare Basij formate din voluntari care sprijină guvernul să impună regulile de moralitate.

Uniunea Europeană, Statele Unite şi alte state occidentale au condamnat Iranul pentru folosirea pedepsei cu moartea împotriva protestatarilor.

Execuțiile din Iran a fost criticate, luni, și de papa Francisc.

"Dreptul la viață este amenințat în acele locuri în care pedeapsa cu moartea încă este impusă, așa cum este cazul, în aceste zile, în Iran, ca urmare a unor demonstrații în care a fost cerut mai mult respect pentru demnitatea femeilor", a spus papa.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a lăsat să se înţeleagă într-un discurs televizat de luni că statul nu are nicio intenţie să dea înapoi în ceea ce priveşte reprimarea protestelor.

"Cei care au incendiat locuri publice au comis, fără niciun dubiu, un act de trădare", a spus acesta despre protestatari. Potrivit legii islamice impuse în Iran, trădarea se pedepseşte cu moartea.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri