Italia a acceptat să primească nava umanitară Ocean Viking, cu 113 migranți salvați din apele mării

Data publicării:
Vasul umanitar Ocean Viking
Nava Ocean Viking. Foto: Profimedia Images

Italia a primit într-un port sigur Ocean Viking, nava umanitară a SOS Mediterranee, pentru debarcarea celor 113 persoane salvate în Marea Mediterană în prima operaţiune a ambarcaţiunii de la acostarea ei în Franţa, în noiembrie, a anunţat, marţi ONG-ul.

Nava s-a îndreptat către portul Ravenna, desemnat de autorităţile italiene drept port sigur, a precizat ONG-ul într-un comunicat, deplângând „cele patru zile lungi de navigaţie” necesare pentru a ajunge acolo. Migranţii de la bordul navei au fost salvaţi în noaptea de luni spre marţi în apele internaţionale, în zona de căutare şi salvare malteză, aproape de zona libiană, a mai transmis ONG-ul, conform Agerpres.

Printre migranţii salvaţi, „23 de femei, dintre care unele însărcinate, aproximativ treizeci de minori neînsoţiţi şi trei bebeluşi, dintre care cel mai mic are doar trei săptămâni”, a mai transmis SOS Mediterranee, al cărei sediu este la Marsilia, în sud-vestul Franţei. Ei se aflau pe „o barcă gonflabilă neagră supraîncărcată, în întuneric total”, potrivit SOS Mediterranee.

La mijlocul lunii noiembrie, Ocean Viking a debarcat la Toulon, în sud-estul Franţei, cu 230 de migranţi salvaţi între Libia şi Italia, după trei săptămâni de rătăcire în căutarea unui port sigur şi a unei dispute diplomatice între Franța şi Italia.

Guvernul francez a acceptat să primească nava „în mod excepţional” după refuzul Italiei, provocând tensiuni diplomatice între cele două ţări.

Plasaţi într-o „zonă de aşteptare” închisă, cei mai mulţi dintre supravieţuitori au fost eliberaţi fie prin hotărâre judecătorească, fie pentru că erau minori neînsoţiţi, fie beneficiind de admitere în Franţa în virtutea azilului.

De la începutul anului, 1.998 de migranţi au dispărut în Mediterana, dintre care 1.369 în centrul acestei mări, cea mai periculoasă rută de migraţie din lume, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

În fiecare an, mii de oameni care fug de conflict sau sărăcie încearcă să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană din Libia, ale cărei coaste se află la 300 km de Italia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri