Joe Biden a semnat protocoalele de aderare la NATO a Finlandei și Suediei

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden la birou semnează un document
Președintele Joe Biden a semnat protocoalele de aderare la NATO ale Finlandei și Suediei în prezența vicepreședintei Kamala Harris și ambasadorilor Suediei și Finlandei la Washington. Foto: Profimedia Images.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a semnat, marți, protocoalele de aderare la NATO ale Finlandei și Suediei, după ce ambele camere ale Congresului au votat cu majorități covârșitoare pentru primirea celor două țări europene în Alianța Nord-Atlantică, relatează Politico.

Eforturile pentru ca Suedia și Finlanda să se alăture NATO au fost aprobate cu un sprijin covârșitor și bipartizan de ambele camere ale Congresului, Senatul ratificând acordul săptămâna trecută.

Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell a calificat aderarea celor două țări drept „o mare reușită” pentru securitatea națională a SUA.

Finlanda și Suedia, două țări tradițional neutre până acum, și-au anunțat intenția de a se alătura NATO după ce regimul Putin a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, provocând un război sângeros în țara vecină.

„Împreună cu partenerii și aliații noștri, vom construi viitorul pe care vrem să-l vedem, iar într-un moment în care Rusia lui Putin a zdrobit pacea și securitatea în Europa – când autocrații pun sub semnul întrebări fundațiile ordinii pe bază de reguli – puterea alianței transatlantice și angajamentul Americii față de NATO sunt mai importante ca niciodată”, a spus președintele Biden înainte de semnarea protocoalelor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri