Joe Biden anunță un plan economic „istoric”, de 1,75 trilioane de dolari, pentru investiții în infrastructură și mediu

Data publicării:
Președintele american Joe Biden a anunțat joi un plan penru cheltuieli sociale și de mediu în valoare de 1,75 trilioane de dolari
Președintele american Joe Biden. Foto: Profimedia

Președintele american Joe Biden a anunțat joi un plan penru cheltuieli sociale și de mediu în valoare de 1,75 trilioane de dolari, pe care îl consideo investiție „istorică în viitorul țării, relatează BBC.

„Nimeni nu a primit tot ce și-a dorit, inclusiv eu”, a spus el, recunoscând că în Partidul Democrat, din care face și el parte, a avut loc o luptă înainte de a se ajunge la un consens asupra proiectului.

Sunt încântat să anunţ că după luni şi luni de negocieri dure şi atente, cred că avem, ştiu că avem cadrul unui plan economic istoric", a spus preşedintele american.

Planul va crea milioane de locuri de muncă, va face să crească economia, va face investiții în naţiunea şi poporul nostru, a adăugat Biden.

Planul implică investiții majore în infrastructură, climă și proiecte sociale.

Biden a subliniat că acest proiect de plan economic include cea mai mare investiţie realizată vreodată pentru a face faţă crizei climatice, măsuri care îşi propun să permită, la un cuantum de 550 de miliarde de dolari, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 cu 50 până la 52% faţă de nivelul din 2005.

Suma prevăzută de planul intitulat Să reconstruim mai bine pentru măsuri sociale şi de mediu a fost practic redusă la jumătate, la 1,750 miliarde de dolari, în raport cu ambiţiile sale iniţiale.

Prin acest nou proiect asociat planului privind infrastructurile aprobate de cele două partide vom transforma cu adevărat această naţiune, a mai spus președintele american.

Într-o întâlnire cu democraţii din Camera Reprezentanţilor, Biden le-a cerut acestor congresmeni sprijinul, potrivit unei surse familiarizate cu chestiunea citate de Reuters.

Am nevoie de ajutorul vostru, am nevoie de voturile voastre, le-a spus Biden.

Nu cred că este o hiperbolă să spun că majorităţile din Cameră şi Senat şi preşedinţia mea vor fi determinate de ceea ce se întâmplă în următoarea săptămână, a adăugat el, potrivit Reuters, relatează Agerpres.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, spera chiar într-un vot cu sprijin bipartizan asupra legii privind infrastructura în valoare de 1.000 de miliarde, ea spunându-le deputaţilor că vrea ca votul să se încheie până când Biden va ateriza la Roma în această seară, unde va participa la summitul G20.

Componența Congresului, unde scorul este foarte strâns între reprezentanții celor două partide, necesită sprijin aproape unanim din partea democraților pentru ca proiectele de lege să fie adoptate.

Casa Albă a declarat că planul are sprijinul tuturor celor 50 de democrați din Senat și-a exprimat încrederea că va putea trece și de Camera Reprezentanților.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri