Joe Biden îi recomandă lui Benjamin Netanyahu să "nu se grăbească" cu reforma justiției

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0788546105
Un protestatar israelian ține o pancartă pe care apare steagul SUA inscripționat cu mesajul "Salvați-ne!". FOTO: Profimedia Images

Preşedintele american Joe Biden a recomandat miercuri guvernului condus de premierul israelian Benjamin Netanyahu să "nu se grăbească" cu reformele, în timp ce zeci de mii de israelieni manifestează în fiecare săptămână de peste 7 luni în Israel împotriva unui proiect de schimbare a sistemului judiciar, informează France Presse.

Într-o critică neobişnuit de directă la adresa politicii interne a unuia dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai SUA, liderul de la Casa Albă i-a declarat unui editorialist de la New York Times că premierul Benjamin Netanyahu ar trebui să acţioneze cu prudenţă.

"Evident, este un subiect asupra căruia israelienii au opinii foarte ferme, în special prin această mişcare tenace de manifestaţii care demonstrează dinamismul democraţiei în Israel şi care trebuie să rămână în centrul relaţiei noastre bilaterale", a declarat Joe Biden, citat într-un editorial al lui Thomas Friedman publicat miercuri.

"Găsirea unui consens asupra unor subiecte controversate din punct de vedere politic necesită să iei un anume timp. În cazul unor modificări importante, acest lucru este crucial. Recomandarea mea liderilor Israelului este deci să nu se grăbească" cu reforma, a insistat Joe Biden, potrivit Agerpres.

"Cred că cea mai bună cale de ieşire (din impas - n.red.) este de a continua căutarea unui consens cât mai larg posibil", a adăugat preşedintele american.

Aceste declarații sunt cu atât mai excepționale cu cât un astfel de interviu este rar acordat de preşedintele democrat al SUA unei instituţii de presă scrisă, dar par atent ţintite, având în vedere audienţa de care se bucură Thomas Friedman în cercurile diplomatice şi, în special, în cele legate de relaţiile americano-israeliene.

Reforma sistemului judiciar promovată insistent de guvernul israelian, unul dintre cele mai de dreapta din istoria ţării, urmăreşte să crească puterea reprezentanţilor aleşi asupra celei a magistraţilor.

Mişcarea de contestare împotriva reformei scoate zeci de mii de persoane în stradă în fiecare săptămână din ianuarie în Israel.

Preşedintele israelian Isaac Herzog - care în mare parte are un rol protocolar, dar care este văzut drept o figură mai consensuală decât Benjamin Netanyahu - se află în prezent într-o vizită în SUA. El s-a întâlnit marţi cu Joe Biden la Washington şi urmează să ţină miercuri un discurs în faţa Congresului american.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri