Josep Borrell propune medierea Chinei în conflictul dintre Rusia și Ucraina. „Nu există alternativă”

Data publicării:
josep borrell
Josep Borrell, șeful diplomației europeneFoto: Profimedia

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, s-a pronunţat ferm în favoarea medierii Chinei în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Nu există alternativă. Noi (europenii) nu putem fi mediatori, asta este clar... Şi nu pot fi nici SUA. Cine altcineva? Trebuie să fie China, am încredere în asta”, a declarat Borrell într-un interviu acordat ziarului spaniol El Mundo, preluat de DPA, potrivit Agerpres.

Însă politicianul spaniol a recunoscut că nu există planuri ferme ale părţilor aflate în conflict şi ale susţinătorilor lor pentru o mediere externă din partea Chinei.

„Noi nu am cerut acest lucru şi nici ei (chinezii) nu au cerut”.

Borrell a apărat livrarea de arme europene în zona de război şi impunerea de sancţiuni dure împotriva Rusiei. Aceste măsuri au fost absolut necesare, a spus el, indiferent de eforturile diplomatice simultane de soluţionare a conflictului.

Livrările de arme le permit ucrainenilor să se apere, să fie într-o poziţie mai bună pentru a negocia şi, dacă este posibil, să ajungă la o încetare a focului, a declarat fostul ministru spaniol de externe şi fost preşedinte al Parlamentului European.

„Iar după aceea, diplomaţia trebuie să-şi joace rolul”, iar aici China „trebuie să joace un rol”, a subliniat el.

După nouă zile de război, forțele ruse încă nu au reușit să cucerească orașele mari ale Ucrainei. Mariupol este supus unei blocade, anunță primarul. La Cernihov, unde vineri noapte s-a înregistrat o explozie uriașă, se aud sirenele, la Sumî au loc lupte de stradă, iar Kievul este în continuare sub amenințarea unei coloane impresionante de vehicule militare care se îndreaptă spre oraș. O echipă de jurnaliști britanici a fost prinsă într-o ambuscadă, doi dintre ei fiind răniți de gloanțe. La ora 9:00, ora României, a intrat în vigoare o încetare a focului pentru evacuarea civililor din orașele Mariupol și Volnovakha.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri