Juan Guaido a avut o întâlnire secretă cu liderii militari pentru a le câștiga sprijinul în debarcarea lui Nicolas Maduro

Data actualizării: Data publicării:
armata-venezuela-captura-video

Juan Guadio, președintele interimar al Venezuelei numit de Adunarea Națională, a avut o întâlnire secretă cu șefi ai Forțelor Armate Naționale Bolivariene (FANB) pentru a le câștiga suportul în lupta pentru debarcarea lui Nicolas Maduro.

Venezuelan Opposition Leader Declares Self Interim President
Juan Guaido, președintele interimar al Venezuelei, caută sprijinul armatei pentru a-l îndepărta pe Nicolas Maduro de la manetele puterii. Foto: Guliver/Getty Images

„Am avut o întâlnire clandestină cu forțele armate și de securitate. Retragerea sprijinului militar pentru Nicolas Maduro este crucial pentru a reuși schimbarea guvernului”, a scris Juan Guadio într-un editorial publicat în The New York Times.

Liderul opoziției de la Caracas a reeditat, de asemenea, și oferta de amnistie făcută generalilor din FANB, precizând că aceștia nu vor fi trași la răspundere pentru „crime împotriva umanității”.

Potrivit lui, „majoritatea celor în uniformă sunt de acord că suferinţele actuale din ţară nu pot să dureze”. „Tranziţia va necesita sprijin din partea contingentelor-cheie ale armate”, adaugă Guaido, lider al opoziţiei venezuelene a cărui legitimitate la conducerea Venezuelei a fost recunoscută de SUA.

Colonelul Jose Luis Silva

Această declaraţie survine la patru zile după ce ataşatul militar al Venezuelei la Washington, colonelul Joss Luis Silva, a declarat că nu-l mai recunoaşte pe Nicolas Maduro ca preşedinte legitim al ţării, lansând un apel către „fraţii militari” să-l sprijin pe Juan Guaido.

În prezent, Juan Guaido are sprijinul Statelor Unite și a altor douăzeci de țări, în timp ce Nicolas Maduro este susținut de Rusia, China și Iran.

Preşedintele american Donald Trump a avut o convorbire telefonică miercuri cu Juan Guaido, cu care a convenit să rămână în legătură în zilele următoare, a comunicat Casa Albă.

Nicolas Maduro a declarat miercuri că este dispus să înceapă negocieri cu opoziţia, cu participarea unor mediatori internaţionali, dar a exclus organizarea unui nou scrutin prezidenţial înainte de sfârşitul actualului său mandat, care expiră în 2025.

În cursul zilei de miercuri la Caracas, mii de opozanţi, conduşi de Juan Guaido, au manifestat pentru a convinge armata să-şi retragă sprijinul pentru Maduro. Acesta din urmă îl acuză pe liderul opoziţiei că este o „marionetă a «gringos»” (a yancheilor).

CITIȚI ȘI:

FOTO. Un avion rusesc a aterizat în capitala Venezuelei. Rețelele sociale abundă în teorii privind implicarea Kremlinului

Elicoidul, domul uriaș din Venezuela unde sunt torturați opozanții regimului lui Nicolas Maduro 

Regimul lui Nicolas Maduro ar încerca să trimită cel puţin 20 de tone de aur în Rusia. Reacția Kremlinului

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri