George Soros, suspectat că finanțează protestele împotriva loviturii de stat din Myanmar

Data actualizării: Data publicării:
George Soros
George Soros. FOTO: Gulliver/Getty Images

Autoritățile din Myanmar au arestat un oficial al unei fundații ce ale legături cu miliardarul filantrop George Soros și caută alți 11 angajați ai acelei organizații, suspectată de finanțarea protestelor împotriva loviturii de stat din 1 februarie, transmite Reuters.

Contestatarii juntei militare au lansat o mișcare de nesupunere civică în încercarea de a-i face pe generali să renunțe la putere, să o elibereze pe lidera guvernului dat jos de la putere prin lovitura de stat și să recunoască victoria partidului acesteia la alegerile din noiembrie 2020.

Armata a răspuns cu reprimarea sângeroasă a protestelor pro-democrație, ucigând peste 180 de persoane de la momentul declanșării manifestațiile și până în prezent. Totodată, Suu Kyi dar și alți politicieni și membri ai administrației civile au fost puși sub acuzare.

George Soros, suspectat că finanțează protestele împotriva loviturii de stat din Myanmar

Ziarul Global New Light din Myanmar, folosit în ultimii ani de forțele armate pentru a-și face publice mesajele, susține că Fundația pentru o Societate Deschisă (Open Society) a transferat fonduri fără a solicita permisiunea Departamentului pentru Schimburi Externe.

Grupul ar fi schimbat apoi 1,4 milioane de dolari în kyat, moneda locală, „fără respectarea regulilor și reglementărilor necesare”, potrivit ziarului.

Publicația a sugerat apoi că ONG-uri care nu au fost identificate „oferă asistență în numerar mișcării de nesupunere civică”.

Totodată, ziarul a dezvăluit că economistul șef al fundației a fost interogat vinerea trecută cu privire la „fluxurile de numerar înspre mișcarea de nesupunere civică”. Acum, autoritățile din Myanmar caută și alți 11 angajați ai Open Society pentru a-i interoga, potrivit aceleiași surse.

Site-ul Open Society afirmă că filiala sa din Myanmar susține „societatea civilă și grupurile care reprezintă persoane marginalizate pentru a încuraja creșterea unei democrații reprezentative”.

Guvernele autoritare îl atacă regulat pe George Soros și rețeaua sa de organizații, acesta fiind de ani de zile ținta unor campanii de dezinformare și teorii ale conspirației.

The Global New Light și-a publicat articolul cu o fotografie a unei întâlniri din 2016 între Suu Kyi și Soros care a avut loc la New York, ocazie cu care fostul premier al Myamarului l-a cunoscut și pe fiul miliardarului, Alexander Soros.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri