Kirilo Budanov spune că Kremlinul știa din februarie că este planificat un atac terorist la Moscova, dar a refuzat să acționeze

Data publicării:
budanov ofera un interviu
Generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei. Foto: Captură video ABC News

Șeful spionajul militar ucrainean, Kirilo Budanov, spune că Rusia știa din februarie de faptul că urma să aibă loc atacul terorist din Moscova, dar a refuzat să acționeze fie din cauza „rivalităților și luptelor de putere”, fie pentru că nu a putut estima amploarea atacului, relatează Ukrainska Pravda.

„Federația Rusă avea informații despre pregătirea atacului încă de pe 15 februarie 2024. O să vă spun și mai multe, informația a venit de la departamentele de informații din Siria. De acolo a mers la Moscova. Nu-i lăsați să vă spună povești că s-a materializat de nicăieri.

De ce au permis să se întâmple atacul - sunt mai multe opțiuni. Prima, așa cum este obiceiul, o luptă de putere între «turnuri» pentru a epura mai mulți oficiali.

O altă posibilitate este că pur și simplu au subestimat amploarea atacului. Au crezut că va fi ceva mai localizat și au vrut să dea vina pe Ucraina pentru tot”, a spus Kirilo Budanov.

Conform șefului spionajului militar ucrainean, Rusia știa de unde vor veni grupurile de luptă și prin ce țări urmau să treacă pentru a ajunge pe teritoriul rus.

Generalul ucrainean a mai amintit și că Kremlinul a schimbat de cel puțin trei ori varianta sa față de cele întâmplate la sala de concerte Crocus din Moscova, într-o încercare de a găsi o așa-zisă „urmă ucraineană” în atacul terorist.

„Au început să apară explicații de la Patrușev și Bortnikov, care m-au acuzat pe mine personal și Ucraina. Niște prostii. Apropo, e să discutăm de această problemă dureroasă - chiar dacă e vorba de dușmani, eu nu sunt de acord cu acte teroriste împotriva civililor”, a adăugat Budanov.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri