Kremlinul se declară îngrijorat de situaţia „tulbure” din Transnistria și acuză „provocări din afară”. „Este motiv de îngrijorare”

Data actualizării: Data publicării:
militari cu căști și puști
Soldați ruși în Transnistria. Foto: Profimedia Images

Kremlinul s-a declarat luni îngrijorat de situația din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, unde Moscova susţine că forţe externe creează agitație. Liderul regiunii transnistrene spune că situația este „tensionată” din cauza panicii, și face apel la calm.

„Evident, situaţia din Transnistria face obiectul unei atenţii speciale din partea noastră şi este motiv de îngrijorare. Situaţia este tulbure, este provocată, provocată din afară. Dar ştim că oponenţii noştri din cadrul regimului ucrainean, a regimului de la Kiev, precum şi cei din ţările europene sunt capabili de diferite tipuri de provocare”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a negat afirmaţia Moscovei, potrivit căreia Kievul vrea să preia controlul asupra regiunii transnistrene, în timp ce Republica Moldova a declarat că nu există urmă de adevăr în aceste acuzaţii.

Pe de altă parte, potrivit Radio Chişinău, aşa-zisul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a apreciat că situaţia din regiune este „tensionată” din cauza panicii şi a menţionat că în cazul unui pericol real, va anunţa personal şi imediat populaţia despre acest lucru.

Krasnoselski a îndemnat populaţia la calm.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei telefonice săptămânale cu şefii autorităţilor de stat şi administraţie din regiune, transmite presa din stânga Nistrului.

Rusia acuză Ucraina că masează trupe în apropierea regiunii transnistrene

Radio Chişinău aminteşte că Rusia a acuzat vineri Ucraina că masează trupe în apropierea regiunii transnistrene şi a afirmat că va răspunde oricărei „provocări” militare ucrainene în această zonă.

Săptămâna trecută, Moscova a transmis Occidentului că va percepe orice acţiuni care ameninţă forţele ruse staţionate în Transnistria drept un atac asupra Rusiei, avertisment care a survenit pe fondul sporirii îngrijorărilor în Republica Moldova cu privire la o posibilă ameninţare rusă.

Preşedintele proeuropean al Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat în această lună Moscova că pune la cale o lovitură de stat, lucru negat de Rusia.

MAE rus a condamnat la sfârșitul săptămânii trecute așa numita concentrare de forțe militare ucrainene la granița cu Transnistria și a anunțat că va folosi orice mijloace pentru a apăra așa zisa republică separatistă, despre care spune că este echivalentă cu teritoriul Federației ruse. 

„Legat de acumularea semnificativă de personal și echipament militar ucrainean în apropiere de granița dintre Ucraina și Transnistria, așa cum au fost constatate de Ministerul apărării din Federația Rusă, desfășurarea de artilerie pusă în poziție de tragere, ca și numărul crescut la un nivel fără precedent de zboruri ale dronelor ucrainene deasupra teritoriului Transnistriei, avertizăm SUA, NATO și pe acoliții lor ucraineni să nu întreprindă acțiuni aventuroase”. 

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri