Kuleba, despre planul NATO de a crea un fond pentru Ucraina: „Are zero șanse dacă statele membre nu vor fi obligate să contribuie”

Data publicării:
dmitro kuleba si jens stoltenberg
Ucraina susţine ideea anunţată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. FOTO: Profimedia Images

Ucraina susţine ideea anunţată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ca această alianţă să constituie un fond pe termen lung destinat susţinerii militare a Ucrainei în războiul cu Rusia, dar o asemenea iniţiativă are „zero şanse” dacă nu include contribuţii financiare obligatorii ale statelor membre în NATO, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, publicaţiei European Pravda, preluată joi de Reuters.

La reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre ale NATO desfăşurată miercuri şi joi la Bruxelles, Stoltenberg a prezentat o propunere de constituire a unui fond de 100 de miliarde de euro în cadrul unei finanţări pe cinci ani pentru Ucraina, iniţiativă primită cu reacţii mixte de cele 32 de state membre ale Alianţei.

Aceste state au avut dificultăţi să ofere Ucrainei asistenţă militară chiar şi pentru sume mult mai mici, a remarcat ministrul ucrainean de Externe.

„Cu alte cuvinte, în actualul model de finanţare, această iniţiativă are zero şanse. Pentru că ei nu pot colecta 500 de milioane, iar aici ar trebui să colecteze 20 de miliarde în actualul model”, explică Dmitro Kuleba.

Dacă însă statele membre ale NATO vor fi obligate să contribuie, atunci acest plan chiar „are şanse de a fi implementat”, a indicat ministrul ucrainean.

Ministrul leton de Externe, Krisjanis Karins, a declarat la rândul său că finanţarea fondului propus ar putea fi asigurată prin contribuţiile statelor membre ale Alianţei, în timp ce omologul său eston, Margus Tsahkna, a anunţat că ţara sa le-a propus celorlalte ţări membre ale NATO să ofere anual 0,25% din PIB-ul lor ca ajutor militar pentru Ucraina.

Potrivit unor diplomaţi, un scop al iniţiativei de creare a acestui fond special este de a preveni orice reducere a ajutorului militar american pentru Ucraina în eventualitatea în care Donald Trump ar deveni din nou preşedinte al SUA.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri