Lavrov cere NATO să înceteze să mai înarmeze Kievul „dacă vrea să rezolve criza ucraineană”

Data publicării:
serghei lavrov face un gest cu mana in timp ce vorbeste
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Foto: Profimedia Images

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut NATO şi SUA să înceteze să mai livreze arme Kievului, dacă „sunt cu adevărat interesate să rezolve criza ucraineană”. Statele NATO fac tot ce le stă în putință pentru a împiedica negocierea încetării focului, a acuzat Lavrov, lansând mai multe critici referitoare la implicarea Occidentului în războiul din Ucraina.

Într-un interviu publicat sâmbătă de agenţia oficială chineză Xinhua, Lavrov a afirmat de asemenea că ofensiva rusă din Ucraina se desfăşoară „conform planurilor”.

„În ultimii ani, SUA și aliații săi nu au făcut nimic pentru a stopa conflictul intern din Ucraina...au pompat arme în regimul de la Kiev, au antrenat și înarmat armata Ucrainei și batalioanele de naționaliști, și, în general au derulat acțiuni politico-militare pe teritoriul Ucrainei. Au încurajat direcția agresivă antirusească a autorităților de la Kiev”, a declarat Lavrov, potrivit The Guardian.

Astfel, afirmă ministrul, Rusia nu a avut „o altă opțiune” decât să recunoască Republicile Populare Donețk și Lugansk și să lanseze o „operație militară specială de demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, așa cum numește Moscova invazia din țara vecină.

Lavrov acuză statele NATO că „fac totul pentru a împiedica” negocierile pentru încetarea focului

De fapt, țările NATO „fac totul pentru a împiedica” o încetare a focului negociată cu Ucraina, a mai acuzat Serghei Lavrov.

Dacă SUA și NATO ar fi cu adevărat interesate în soluționarea crizei ucrainene, atunci, în primul rând, ar trebui să se răzgândească și să înceteze să mai livreze arme și muniție Kievului, a mai susținut Lavrov, adăugând că este în favoarea negocierilor de pace, dar acestea „nu merg bine”.

Aproximativ 40 de ţări s-au reunit marţi în Germania, în jurul SUA, pentru a coordona accelerarea livrărilor de echipamente militare solicitate de Kiev.

În contextul în care SUA şi Ucraina vorbesc despre o întârziere a ofensivei ruse în Donbas, a cărei cucerire totală a devenit prioritatea Moscovei, Lavrov a dat asigurări că ofensiva se derulează cum a fost prevăzută.

"Operaţiunea militară specială care a început la 24 februarie se derulează în conformitate strictă cu planul. Toate obiectivele operaţiunii militare speciale vor fi atinse, în ciuda obstrucţionării adversarilor noştri", a spus el, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri