Lituania sfidează din nou China și anunță că deschide un birou comercial în Taiwan

Data publicării:
Flag of Taiwan and Lithuania on aqua background
Flag of Taiwan and Lithuania on aqua background.,Image: 647517029, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Lituania își va deschide, în septembrie, propriu său birou comercial în Taiwan, a anunțat, miercuri, ministerul economiei din această țară. Anunțul vine în condițiile unei relații tot mai apropiate a Lituaniei de Taiwan, spre nemulțumirea deschisă a Chinei, care a pornit un adevărat război comercial împotriva țării baltice în ultimele luni.

„Intenţionăm să deschidem acest birou comercial la jumătatea lunii septembrie”, a declarat agenţiei franceze de presă consilierul ministrului economiei, Karolis Zemaitis, conform Agerpres.

Autorităţile lituaniene l-au numit, miercuri, pe viitorul şef al noii agenții, care se va numi „Biroul lituanian de reprezentare comercială la Taipei” şi nu în Taiwan, conform unei practici internaţionale faţă de China, care consideră insula ca făcând parte din teritoriul său. Acesta va fi Paulius Lukauskas, actual consilier al premierului lituanian.

Faptul că el începe să lucreze la Taipei „va contribui nu numai la diversificarea reprezentării economice a Lituaniei în regiunea asiatică, ci şi la promovarea cooperării tehnologice”, a declarat ministrul economiei, Ausrine Armonaite într-un comunicat.

Ea a adăugat că Taiwanul este una din pieţele prioritare ale Lituaniei în termeni de inovaţie, exporturi şi investiţi externe.

Lituania a înfuriat China, anul trecut, după ce Taiwanul a deschis un birou de reprezentare sub propriul nume la Vilnius, un pas diplomatic important și care a fost calificat drept o ambasadă de facto a Taiwanului. În urma acestei decizii, China a început să blocheze importuri lituaniene și inclusiv importuri din alte țări UE care conțineau piese fabricate în Lituania.

China şi-a exprimat de asemenea mânia faţă de ministrul lituanian de externe, singurul înalt responsabil al unei ţări din UE care a susţinut public recenta vizită în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi.

Luna trecută, Lituania şi-a atras protestele Chinei după ce primise o delegaţie taiwaneză condusă de preşedintele parlamentului, You Si-kun.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri