Locuitorilor dintr-un oraș important din Afganistan li s-a cerut să fugă, în mijlocul unei bătălii sângeroase: „Sunt cadavre pe străzi”

Data actualizării: Data publicării:
Bărbat cu o pușcă
Foto: Profimedia Images

Locuitorii unui oraș afgan asediat sunt îndemnați să părăsească zona în contextul începerii unei operațiuni militare a forțelor guvernamentale împotriva talibanilor. Până acum, sângeroasa bătălie din Lashkar Gah a dus la moartea 40 de civili, conform ONU, citată de BBC.

Generalul afgan Sami Sadat, care conduce bătălia împotriva talibanilor în regiunea Helmand, din sudul țării, le-a cerut civililor să părăsească orașul-capitală al regiunii, Lashkar Gah, cât mai repede cu putință.

În acest moment, informațiile arată că talibanii au capturat aproape tot orașul, însă luptele continuă iar forțele guvernamentale și-au luat angajamentul că nu îl vor lăsa să cadă complet în mâinile militanților.

Într-un mesaj către locuitorii orașului, Sami Sadat a spus că „armata nu va lăsa nici măcar un singur taliban în viață”.

„Știu că e dificil pentru voi să vă părăsiți casele, e geu și pentru noi, iar dacă veți fi strămutați câteva zile, vă rog să ne iertați”, a adăugat el.

Sadat a declarat, anterior, că deși forțele guvernamentale au pierdut teren în ultima perioadă, talibanii nu vor putea să mențină ritmul actual. 

Locuitorii din Lashkar Gah trăiesc în teroare

Locuitorii din Lashkar Gah spun că trăiesc în teroare din cauza luptelor dintre armată și talibani și din cauza atacurilor aeriene cu rachete.

„Nici talibanii nu vor avea milă de noi și nici guvernul nu se va opri din bombardat. Sunt cadavre pe străzi. Nu știm dacă sunt cadavrele civililor sau alte talibanilor”, spune un rezident din Lashkar Gah.

„Nu știu unde să mă mai duc, sunt lupte în toate colțurile orașului”, a mai spus un altul.

ONU spune că civilii sunt cei mai afectați de luptele constante și a cerut ambelor părți să facă mai mult pentru a-i proteja pe civili, inclusiv să înceteze de urgență luptele în zone urbae. Pe lângă o mulțime de civili uciși în aceste lupte, zeci de oameni au fost răniți și mii au fost forțați să-și părăsească locuințele. Medicii din Lashkar Gah spun că sunt copleșiți de situație.

Lupte grele în cele mai importante orașe din Afganistan

Lashkar Gah este una dintre cele trei capitale de provincie atacate. Încercările talibanilor de a ocupa Kandahar, al doilea cel mai mare oraș din Afganistan au continuat după ce rachete au fost lansate asupra aeroportului din oraș, duminică.

Câștigarea controlului asupra Kandahar ar fi o victorie masivă penru talibani care ar obține, astfel, controlul asupra sudului țării.

Al treilea oraș important aflat sub asediu este Herat, în vestul țării. Acolo, insurgenții și forțele guvernamentele luptă de zile întregi. Forțele guvernamentale au mai reușit să recupereze teren în acest oraș.

„Amenințarea este puternică în cele trei provincii... dar suntem hotărâți să respingem atacurile”, a declarat duminică Ajmal Omar Shinwari, purtătorul de cuvânt al forțelor afgane.

Capturarea oricărui centru urban major de către talibani ar duce ofensiva lor la alt nivel și ar alimenta îngrijorările că armata nu este capabilă să le țină piept.

„Dacă orașele afgane cad... decizia SUA de a se retrage din Afganistan va rămâne în memorie drept una dintre cele mai mari greșeli strategice din politica externă americană”, a declarat Nishank Motwani, expert în probleme legate de Afganistan

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri