„Mai captivant decât un film cu James Bond”: Un director MI6 dezvăluie cum este să lucrezi pentru faimoasa agenție britanică de spionaj

Data publicării:
Daniel Craig în rolul lui James Bond
Filmele cu James Bond au făcut ca MI6 să fie cunoscută în toată lumea, dar directorii agenției spun că realitatea bate filmul. Foto: Profimedia Images

Experiența de a lucra pentru MI6 poate fi o aventură mai captivantă decât un film cu James Bond, a spus pentru BBC un director al agenției britanice de spionaj.

Ofițerul, numit doar Kwame, a spus că în cariera sa a văzut lucruri „mult mai [interesante] decât ceea ce vezi în filmele de spionaj”, adăugând că felul în care sunt prezentați cei care lucrează pentru MI6 în filme este departe de realitate.

MI6 este serviciul de informații externe al Marii Britanii. Misiunea sa este de a strânge informații în străinătate pentru a îmbunătăți securitatea țării, având ca principale obiective oprirea terorismului, perturbarea activităților statelor ostile și sporind securitatea cibernetică.

„Este mult mai captivant decât James Bond”, a spus Kwame din sediul agenției de la Londra despre locul său de muncă.

„Am văzut unele dintre cele mai tari chestii. Lucruri care te-ar ului. Trebuie să fii acolo ca să le vezi.”

Kwame a spus că este directorul dezvoltării organizaționale - practic, director de finanțe și resurse umane - și a spus că inițiativa de recrutare are parțial scopul de a informa oamenii că oricine poate lucra pentru MI6, indiferent de etnicitate sau trecut.

„Problema este că dacă vorbești despre James Bond, asta îți dă o conotație diferită”, a spus Kwame. „Mă tem că te face să crezi că toată lumea care lucrează aici este caucaziană, de clasă mijlocie și conduce un Aston Martin, îi plac femeile și toate cele. Dar asta nu este adevărat.”

New Head of MI6 revealed, England - 29 Jul 2020
În afară de șeful agenției, Sir Richard Moore, identitatea ofițerilor MI6 este necunoscută. Foto: Profimedia

Colegul lui Kwame, Jay, este director al departamentului de raportare a informațiilor globale și are origini sud-asiatice. El a spus că MI6 nu își dorește să angajeze doar persoane care au absolvit Oxbridge (Oxford sau Cambridge), ci oameni care au aptitudinile necesare, și nici nu își dorește ca posibilii candidați să se auto-cenzureze.

„Multe, multe persoane știu ce este MI6. Problema este că asta tinde să atragă un anumit tip de persoane”, a mai spus Jay.

Kwame a spus că adevăratul agent Q - șeful departamentului de tehnologie al agenției - este o femeie și adjunctul ei este tot o femeie.

„Avem o întreagă serie de [agenți] Q care fac lucruri foarte cool în sfera tehnologiei și sunt femei.”

În afară de șeful agenției, Sir Richard Moore, care a fost numit public, identitatea ofițerilor MI6 este necunoscută.

Kwame a spus că le-a spus soției și sorei lui unde lucrează, dar nu și copiilor săi mici.

El a mai spus că munca la MI6 este foarte bine plătită, dar că adevăratul motiv pentru care lucrează în cadrul agenției este impactul pe care îl poate avea.

„Până la urmă, misiunea noastră este de a proteja Regatul Unit și poporul britanic”, a spus Kwame.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri