Mandatul de premier al lui Benjamin Netanyahu s-ar putea încheia. Liderul partidului israelian de extremă-dreapta susține un nou guvern

Data actualizării: Data publicării:
Naftali Bennett în stânga și benjamin netanyahu în dreapta
Liderul partidului Yamina, Naftali Bennett (stânga), a decis să încline balanţa în favoarea unei coaliţii care să-l înlăture pe Benjamin Netanyahu (dreapta) din fruntea guvernului israelian. Foto: Profimedia Images

Liderul partidului israelian de extremă-dreapta Yamina, Naftali Bennett, şi-a anunţat, duminică, susţinerea în favoarea unui ''guvern al schimbării'' în Israel pentru a-l înlătura pe premierul Benjamin Netanyahu, o mişcare ce ar putea însemna sfârşitul celui mai lung mandat de prim-ministru din istoria statului, relatează Reuters.

Decizia lui Bennett, anunţată într-un mesaj televizat, i-ar putea permite liderului opoziţiei, Yair Lapid, să coaguleze o alianţă în care să adune laolaltă partide de dreapta, de stânga şi de centru, administrându-i astfel lui Netanyahu prima înfrângere electorală după anul 1999, transmite Agerpres.

Yair Lapid, şeful partidului centrist Yesh Atid, care a fost pe locul doi după partidul de dreapta Likud al lui Netanyahu la alegerile neconcludente din luna martie, a primit din partea preşedintelui Reuven Rivlin termen până miercuri să anunţe un nou guvern.

''Vom avea fie a cincea rundă de alegeri (anticipate), fie un guvern de uniune'', a mai spus Bennett în mesajul transmis duminică.

Şansele lui Lapid de a forma guvernul depind în mare măsură de Bennett, mandatele deţinute în legislativ (Knesset) de formaţiunea acestuia fiind suficiente pentru a înclina balanţa în favoarea unei coaliţii. Conform unui posibil acord, Bennett şi Lapid ar putea ocupa succesiv postul de premier.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a reuşit să formeze un guvern în termenul prevăzut de lege, deschizând calea opozanţilor săi care urmăresc să îl înlăture de la putere.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri