Sari la conținut

4 morţi şi peste 100 de răniţi la consulatul german din Afganistan

Patru afgani au murit și 119 persoane au fost rănite joi seara după ce un atacator sinucigaș a izbit un camion încărcat cu explozibil de sediul consulatului german din Mazar-i-Sharif, în nordul Afganistanului, informează Agerpres, care preia un bilanț oficial al agenției germane DPA.

atentat consulat german afganistan tw 1

ACTUALIZARE VINERI, ORA 7:00  Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Berlin a declarat că membrii personalului german sunt „teferi și în siguranță” după atentat, adăugând că forțele de securitate afgane și forțele speciale germane au respins „atacatori puternic înarmați".

Talibanii au revendicat atentatul, spunând că au lansat atacul împotriva „invadatorilor necredincioși” ca răzbunare pentru civilii uciși în loviturile aeriene de la Kunduz.

Mai mult de 30 de civili au fost uciși și alți 19 răniți într-o serie de lovituri aeriene efectuate în orașul Kunduz, la începutul lui noiembrie, de forțele americane care sprijină trupele afgane.

Munir Farhad, un purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Balkh, a spus că explozia de joi a fost atât de puternică, încât ferestrele majorității clădirilor din vecinătate au fost spulberate, fapt ce a cauzat cea mai mare parte a leziunilor.

Ministerul german de Externe a precizat că sediul consulatului a fost „considerabil avariat”.

Încărcătura cu explozibil din camion a fost ascunsă sub o grămadă de cărbune, potrivit lui Sayed Kamal Sadat, șeful poliției provinciale.

Circa 1.000 de soldați germani sunt staționați la Camp Marmal, la aproximativ 10 km distanță de consulat, iar o echipă de reacție rapidă a fost imediat trimisă la locul atacului.

Anterior,  un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe declara că s-au raportat lupte în afara și în incinta consulatului german din orașul Mazar-i-Sharif, după atentatul cu bombă de joi noaptea.

El a precizat că forțele de securitate afgane și cele ale NATO se află la locul evenimentelor, iar ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, primește informații actualizate continuu asupra situației.


 

Autorităţile afgane au anunţat că două persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 60 au fost rănite după ce o maşină-capcană s-a izbit de zidul consulatului german din localitatea Mazar-i-Sharif, situată în nordul ţării. Printre răniţi se numără mai mulţi civili, iar o parte dintre aceştia sunt în stare critică, transmite News.ro.

Ministerul de Externe de la Berlin a convocat, joi noapte, de urgenţă, o celulă de criză, după ce o explozie puternică a zguduit în urmă cu doar câteva ore clădirea consulatului german din Mazar-i-Sharif, a treiea cea mai mare localitate din Afganistan. Forţele NATO au securizat clădirea consulatului şi au început evacuarea misiunii diplomatice germane din Mazar-i-Sharif. De asemenea, presa afgană a relatat că imobilul a fost puternic avariat în urma atacului sinucigaş.

Un purtător de cuvânt al forţelor militare germane a declarat că explozia a avut loc în jurul orei locale 23.05 (20.35 ora României) şi mai multe focuri de armă au fost trase în apropierea consulatului din Mazar-i-Sharif.

Se pare că atacul sinucigaş cu maşină-capcană a fost revendicat de talibani şi reprezintă o reacţie la raidurile aeriene ale aliaţilor NATO asupra Kunduz. Mai mulţi civili şi-au pierdut viaţa săptămâna trecută în raidurile aeriene ale NATO asupra unor poziţii talibane din Kunduz. Trupe ale alianţei militare occidentale au fost desfăşurate la locul exploziei din Mazar-i-Sharif. Autorităţile nu au dat, deocamdată, detalii referitoare la naţionalitatea victimelor exploziei.