Atac al ISIS asupra oraşului petrolier Kirkuk

Data publicării:
harta irak mosul kirkuk

Presupuşi militanţi ai grupării teroriste Stat Islamic au atacat vineri câteva clădiri guvernamentale şi o centrală electrică în oraşul petrolier Kirkuk, din nordul Irakului.

harta irak mosul kirkuk

Atacurile din Kirkuk intervin la patru zile după ce forțele kurde și irakiene, cu sprijinul unei coaliții conduse de SUA, au început o ofensivă pentru a prelua controlul asupra orașului Mosul, ultimul mare oraș din Irak considerat un bastion al miliției jihadiste care controlează, pe de altă parte, mai multe regiuni din Siria. 

Kirkuk se află la 290 de kilometri nord de Bagdad și la 170 de kilometri sud-est de Mosul. Este într-0 zonă petroliferă, aflată sub controlul kurzilor. 

Printre clădirile atacate în Kirkuk au fost și mai multe secții de poliție. Potrivit imaginilor transmise de o televiziune locală, deasupra orașului se vede ridicându-se fum negru și se aud tiruri de artilerie.

Opt persoane - șase gărzi de securitate și doi iranieni care lucrau la centrala electrică - au fost ucise, iar unii dintre atacatori s-au baricadat într-o moschee și într-un hotel. 

Pe de altă parte, au murit și cel puțin opt militanți - fie s-au aruncat în aer, fie în luptele cu forțele de securitate. 

Locuitorii din orașul situat în Kurdistanul irakian au spus că au auzit explozii începând cu ora locală 1:00.

Gruparea Stat Islamic a revenidcat atacurile pe internet, iar autoritățile au impus în oraș restricții de circulație.

Instalațiile de producție a țițeiului nu au fost atacate deocamdată, dar curentul electric continuă să fie întrerupt în oraș. 

Luptătorii kurzi Peshmerga au preluat în 2014 controlul asupra orașului Kirkuk, după ce armata irakiană s-a retras din regiune, din cauza avansului pe care îl înregistrase ISIS în nordul și vestul Irakului. 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri