Atac armat în China. 29 de oameni au murit şi alţi 130 au fost răniţi

Data publicării:
cutit atacator

Actualizare 08:00: Cel puţin 29 de oameni au murit, iar alţi 130 au fost răniţi în asaltul care a avut loc într-o gară din sud-vestul ţării. Câţiva dintre autorii atacului au fost reţinuţi de poliţie. Potrivit presei oficiale de la Beijing, acesta a fost un act terorist comis de separatiştii UIGURI din sud-vestul Chinei.


Presa oficială chineză susține că atacurile au fost premeditate și au fost comise de cel puțin zece indivizi având cuţite, care s-au năpustit asupra călătorilor dintr-o gară din apropierea oraşului Kunming, capitala provinciei Yunnan. Atacatorii erau îmbrăcaţi în negru și aveau fețele acoperite, au declarat martori oculari.

Poliţia a împuşcat mortal cinci atacatori, în gară, a făcut câteva arestări şi continuă să-i urmărească pe ceilalţi.

Forţele de ordine au stabilit o vastă zonă de securitate în jurul gării, iar poliţia continuă să interogheze persoane care au fost martore la acest atac sângeros.

Atacul ar fi fost comis de către separatişti uiguri, musulmani turcofoni care se consideră ostracizați în regiunea lor, Xinjiang, şi împiedicaţi să-şi practice religia şi cultura. În provincia Xinjiang, din extremitatea vestică a țării, au mai avut loc revolte ale separatiștilor uiguri, dar atacul de sâmbătă s-a petrecut la o distanță de mai bine de 1.000 de kilometri, în provincia Yunnan, care nu a mai cunoscut astfel de incidente. Victimele sunt în majoritate muncitori care se întorceau la fabrici după ce petrecuseră Anul Nou alături de familiile lor.

Totuși, un atac cu mașină-capcană, pentru care au fost învinovățiți tot uigurii, s-a soldat cu cinci morți, în noiembrie anul trecut, în piața Tiananmen din Beijing.

Semn al seriozității cu care autoritățile privesc atacul – unul dintre cele mai grave petrecute în ultimii ani în China – cel mai înalt oficial din domeniul poliției, Meng Jianzhu, membru în conducerea Partidului Comunist, a venit la Kunming duminică dimineață și s-a dus direct la spital să-i viziteze pe răniți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri