Video Aviația ucraineană, mobilizată pentru a lupta împotriva unui incendiu de pădure în zona de excludere de la Cernobîl

Data publicării:
Incendiu intr-o padure din Ucraina
Foto: State Emergency Service

Autorităţile ucrainene au mobilizat duminică aviaţia pentru a lupta împotriva unui incendiu forestier care a izbucnit în ajun în zona de excludere din jurul centralei de la Cernobîl, unde în 1986 a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie, informează AFP.

Flăcările s-au întins pe mai mult de 20 de hectare în parcela forestieră situată în jurul centralei avariate, la aproximativ o sută de kilometri nord de capitala Kiev. Două avioane, un elicopter şi o sută de pompieri au fost mobilizaţi pentru a lupta împotriva incendiului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Serviciile de urgenţă au declarat duminică într-un comunicat că incendiul a fost controlat şi că nu a fost detectată nicio creştere a radioactivităţii aeriene, după ce cu o zi înainte raportaseră "dificultăţi" în eforturile lor de a stăpâni focul din cauza creşterii radioactivităţii în unele locuri.

Autorităţile au dat asigurări că localităţile învecinate nu sunt în pericol, scrie Agerpres. Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986 contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa. După dezastru, autorităţile au evacuat sute de mii de oameni. O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătraţi, a rămas abandonată.

Alte trei reactoare ale centralei au continuat să funcţioneze după tragedie. Ultima a fost oprită în 2000, marcând sfârşitul întregii activităţi industriale de la Cernobîl.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri