Sari la conținut

Avion prăbuşit. V. Putin: Rusia îşi va exercita influenţa asupra separatiştilor pentru a ajuta la anchetă, dar nu este suficient

 

"Rusia va face tot ce-i stă în putere pentru o anchetă completă, implicând toate părţile, în profunzime şi transparentă", a declarat Putin, citat de agenţiile de presă ruseşti, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate rus.

"Ni se cere să exercităm presiuni asupra rebeliunii. Vom face desigur tot ce stă în puterea noastră, repet, dar acest lucru nu va fi suficient", a adăugat el.

Preşedintele rus a citat un atac cu blindate al forţelor ucrainene la Doneţk, capitala regiunii industriale Donbass unde s-au repliat rebelii. "Trebuie să le cerem autorităţilor ucrainene să respecte normele elementare de decenţă şi să aplice un armistiţiu fie şi numai pe perioada anchetei", a subliniat Putin.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, le-a cerut luni forţelor sale să îşi întrerupă operaţiunile pe o rază de 40 de kilometri în jurul locului prăbuşirii avionului MH17, zonă care nu cuprinde şi Doneţk.

Un avion Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit la 17 iulie într-o zonă controlată de separatiştii proruşi din estul Ucrainei, cel mai probabil doborât de o rachetă. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului şi-au pierdut viaţa.

Kievul şi Occidentul îi acuză pe rebelii proruşi şi pe susţinătorii lor de la Kremlin că sunt responsabili pentru această dramă.