Sari la conținut

Avionul AirAsia cu 162 de oameni la bord s-ar fi prăbușit. Autoritățile au oprit căutările din cauza condițiilor meteo nefavorabile

Actualizare 19.20. Agenţia France Press, care citează un oficial malaezian, spune că operaţiunile de căutare ar fi fost oprite din cauza vremii nefavorabile. Avionul a decolat la ora locală 5.35, ora 00.35 în România, de pe aeroportul din Surabaya, al doilea oraş ca mărime din Indonezia şi urma să aterizeze două ore mai târziu la Singapore. Potrivit ministrului indonezian al Transporturilor, aeronava ar fi dispărut în Marea Java între oraşul Tanjung Pandan, de pe insula Belitung şi oraşul Pontianak, de pe Insula Kalimantan.

Controlorii de zbor spun că, înainte ca aeronava să dispară, pilotul a cerut să zboare la o altitudine mai mare şi să schimbe ruta de zbor din cauza condiţiilor meteo. Asia de sud-est este în această perioadă în plin sezon musonic. O problemă tehnică este puţin probabilă, spun reprezentanţii Air Asia, deoarece avionul avea o vechime de doar 6 ani, iar ultima revizie fusese făcută luna trecută. Air Asia a fost înfiinţată în 1993 şi, din punct de vedere economic, este una dintre cele mai performante companii aeriene din lume. Flota de 169 de avioane este formată exclusiv din aeronave Airbus A320-200.  


Actualizare 9.45. Presa relatează că nu a fost emis un cod S.O.S. de la bordul navei. Ministrul Transporturilor din Malaezia a anunțat că țara sa poate oferi ajutor autorităților din Indonezia și Singapore în operațiunile de căutare a avionului.

Actualizare 9.00. Zborul QZ8501 s-ar fi prăbuşit în apele din jurul insulelor Belitung, informează un oficial al Agenţiei Naţionale de Căutare şi Salvare, potrivit publicaţiei Jakarta Post. Informaţia nu a fost confirmată de compania Air Asia, scrie Mediafax. 


Actualizare 8.00. 149 de pasageri erau din Indonezia, 3 din Coreea de Sud, unul din Franţa, unul din Malaezia şi unul din Singapore. Controlorii de zbor au pierdut legătura cu avionul când aeronava se afla deasupra Mării Java, după ce pilotul a cerut să zboare la o altitudine mai mare, din cauza condiţiilor meteo.

O problemă tehnică este puţin probabilă, deoarece avionul avea o vechime de doar șase ani, iar ultima revizie fusese făcută luna trecută.

Autorităţile au început operaţiunile de căutare a aeronavei dispărute. Două avioane C-130 Hercules ale forţelor armate din Singapore au fost trimise pentru a ajuta la căutări.

Avionul avea combustibil pentru aproximativ cinci ore de zbor, iar autoritățile exclud varianta ca aeronava să mai fie în aer.

Rudele persoanelor de la bord au început să vină la aeroportul Changi.


Actualizare 7.55. Compania aeriană Air Asia a anunțat că, înainte de dispariția de pe radar, pilotul a cerut devierea traseului de zbor din cauza vremii. Potrivit CNN, în zonă era o furtună puternică.

Actualizare 7.40. Un oficial din Singapore declară că „cel mai probabil” avionul Air Asia s-a prăbușit în apropiere de Insula Belitung, aparținând Indoneziei.


Avionul Air Asia a decolat la ora locală 5.20, ora 0.20 în România, de pe aeroportul din Surabaya, al doilea oraş ca mărime din Indonezia şi urma să aterizeze la Singapore.

Controlorii de zbor au pierdut legătura cu avionul când aeronava se afla deasupra Mării Java, după aproape o oră de la decolare.

Un oficial indonezian a declarat că, înainte de dispariţia de pe radare a avionului, pilotul a cerut să zboare la o altitudine mai mare pentru a evita norii. Asia de sud-est este în această perioadă în plin sezon musonic.

Atât ministerul Transporturilor din Indonezia, cât și compania Air Asia au confirmat dispariţia.

Reprezentanții companiei au postat un comunicat pe pagina oficială de Facebook şi au activat un telefon de urgenţă pentru familiile şi prietenii celor care se aflau la bord. Imediat, autorităţile au început operaţiunile de găsire a avionului.

Potrivit presei locale, la bord se aflau cetăţeni indonezieni, britanici, coreeni, malaezieni şi din Singapore.

Air Asia a fost înfiinţată în 1993 şi, din punct de vedere economic, este una dintre cele mai performante companii aeriene din lume. Flota de 169 de avioane este formată exclusiv din aeronave Airbus A320-200.

Incidentul vine la sfârşitul unui an dezastruos pentru companiile aeriene din Malaysia. Compania naţională, Malaysia Airlines, a pierdut două avioane, unul deasupra Ucrainei iar altul deasupra oceanului Indian.