Sari la conținut

BBC: Militar român din Congo, acuzat că a abuzat sexual o minoră

BBC News scrie că un militar român, parte din misiunea ONU de menținere a păcii în Republica Democrată Congo, a fost suspendat după ce ar fi abuzat sexual o minoră, cu care a făcut și un copil. Românul ar fi acuzat, alături de alți patru militari, de abuz sexual și exploatare a unui minor, potrivit unui oficial ONU, citat de BBC

UN Peacekeepers in South Lebanon

Foto: Gulliver/ Getty Images

Minora este acum în grija UNICEF, a declarat pentru BBC Adama Ndao, șeful departamentului de disciplină al misiunii de pace ONU din țară. De asemenea, au mai fost depuse plângeri de către alte două femei, adulte, care spun că au întreținut relații sexuale cu militarii ONU și cer ca bebelușii lor să fie recunoscuți în fața legii. 

Toți bărbații implicați au fost suspendați pe parcursul cercetărilor. Ar fi vorba de doi soldați sud-africani, un român, un nigerian și un burundez. 

De asemenea, alte plângeri sunt luate în considerare și sunt implicați polițiști și soldați din Senegal, Uruguay și Africa de Sud, a declarat purtătorul de cuvânt al misiunii, Charles Bambara.

Misiunile de pace ale ONU au fost lovite de o serie de scandaluri legate de abuzuri sexuale asupra minorilor, amintește BBC. Forțele ONU franceze au fost acuzate de violuri în Republica Central-Africană și de încercare de mușamalizare a scandalului. 

Misiunile de menținere a păcii ale ONU sunt o modalitate prin care țările care au trecut printr-un conflict sunt ajutate să creeze condițiile necesare pentru o dezvoltare durabilă a păcii. Astfel, în aceste țări, ONU menține soldați ai păcii și militari și monitorizează respectarea proceselor de pace și punerea în aplicare a tratatelor semnate de acele țări.

Potrivit site-ului MAPN, România are 37 de observatori militari în mai mult misiuni pe menținere a păcii ale ONU.