Bolsonaro anunță că nu se va vaccina anti-COVID

Data publicării:
Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro
Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro. Foto: Profimedia Images

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a anunţat că nu se va vaccina împotriva noului coronavirus, dar că guvernul său va organiza „imediat” distribuirea unui vaccin aprobat de organismele de reglementare în domeniu, informează vineri AFP, potrivit Agerpres.

„Vă spun, nu îl voi face (vaccinul). Este dreptul meu”, a declarat Jair Bolsonaro într-o înregistrare video postată joi pe reţelele sociale.

Brazilia, care numără 212 milioane de locuitori, este a doua cea mai îndoliată ţară din lume, cu peste 170.000 de morţi de COVID-19, devansată doar de SUA, potrivit Universităţii Johns Hopkins.

Preşedintele de extremă dreapta al Braziliei a fost criticat pentru modul în care a gestionat epidemia, minimalizând gravitatea ei şi opunându-se restricţionării activităţilor economice.

În ceea ce-l priveşte, el a depăşit COVID-19 în iulie, după ce a fost contaminat, la vârsta de 65 de ani, profitând atunci de ocazie pentru a-şi reafirma încrederea de nezdruncinat în hidroxiclorochină, a cărei eficacitate nu a fost cu toate acestea demonstrată ştiinţific.

În ultimele luni, mai mult de jumătate dintre membrii guvernului brazilian au fost testaţi pozitiv la noul coronavirus.

Odată ce un tratament va fi aprobat de autorităţile de reglementare braziliene în domeniul sanitar, guvernul „va organiza imediat” achiziţia şi distribuirea lui către cei care îl vor, a spus Bolsonaro în înregistrarea video. Cu toate acestea, el s-a declarat sigur că parlamentul nu va face vaccinarea obligatorie.

Miercuri, compania farmaceutică americană Pfizer a transmis rezultatele testelor pentru vaccinul său autorităţilor de reglementare în domeniul sanitar din Brazilia, în vederea aprobării lui.

Ministerul Sănătăţii brazilian a decis deja achiziţionarea a 100 de milioane de doze de alt vaccin, dezvoltat de laboratoarele AstraZeneca şi Universitatea Oxford.

Testările clinice din faza 3 pentru un al treilea vaccin, CoronaVac, al laboratorului chinez Sinovac, au fost suspendate o scurtă perioadă în Brazilia după decesul unui voluntar, suspendare salutată de preşedintele Bolsonaro drept "o victorie personală". Între timp, aceste testări au fost reluate.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri