BUSINESS CLUB. Fabrica lui Schindler, scoasă la vânzare

Data publicării:
fabrica schindler

Oskar Schindler, a cărui poveste a fost ecranizată în 1993 de Steven Spielberg, a reușit să salveze peste 1.000 de evrei în timpul Holocaustului. Mulți dintre ei au fost adăpostiți pe finalul celui de-al doilea razboi mondial în fabrica de textile pe care a deschis-o în satul ceh Bârnenec.

Autoritățile locale anunță acum că o vor scoate la vânzare. Nu au stabilit încă un preț de pornire, căci în acest moment fabrica este o ruină. Primăria este dispusă să o dea pe gratis dacă investitorii interesați o vor curăța și vor crea locuri de muncă. Dacă producția de textile nu va fi reluată, fabrica ar putea fi transformată în muzeu.

Fabrica lui Schindler a fost până la urmă o victimă a tranziției Cehiei spre capitalism. Până la jumătatea anilor 90 era unul dintre principalii furnizori de tapiserie ignifugă pentru scaunele mașinilor Skoda și ale avioanelor companiei ariene naționale a Cehiei.

Însă, în urmă cu zece ani, fabrica a intrat în faliment și tot ce a fost de valoare în ea a dispărut. Asta după ce, la finele celui de-al doilea război mondial, a fost naționalizată. Deși era privit ca un erou de evrei, Oskar Schindler a fost forțat să fugă din Cehoslovacia și să renunțe la toate afacerile sale din Europa Centrală, inclusiv la fabrica din Bârnenec. Autoritățile comuniste voiau să îl judece pentru crime de război, deoarece fusese membru al partidului nazist și informator al serviciilor secrete germane.

De altfel, organizațiile evreiești au fost cele care l-au ajutat să se refugieze o perioadă în Argentina. După război, viața sa nu a fost deloc ușoară. Toate noile sale afaceri au dat faliment și a ajuns dependent de donațiile celor pe care i-a salvat.

Oskar Schindler a murit pe 9 octombrie 1974 și este singurul membru al partidului nazist înmormântat pe muntele Sionului, în Israel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri