Cerința lui Emmanuel Macron către Vladimir Putin

Data publicării:
Emmanuel Macron și Vladimir Putin
Foto: Gulliver/GettyImages

Președintele francez Emmanuel Macron i-a cerut vineri omologului său rus Vladimir Putin, în cursul unei convorbiri telefonice, „să-și folosească toată influența asupra regimului” sirian pentru ca ajutorul umanitar să ajungă în Ghouta de Est, o zonă rebelă asediată, în apropiere de Damasc, transmite Agerpres.

macron-putin-crop-getty
Foto: Gulliver/GettyImages

Președintele francez vrea ca, prin sprijinul Moscovei, „accesul umanitar să fie garantat și efectiv în cel mai scurt timp, în special în Ghouta de Est, unde sute de mii de persoane sunt într-o situație foarte grea”, a indicat președinția într-un comunicat.

Ghouta de Est este unul dintre ultimele fiefuri ale rebeliunii siriene în lupta de șase ani împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

Rusia a anunțat la sfârșitul lunii iulie încheierea unui armistițiu cu grupări rebele 'moderate' în această regiune unde a fost creată o 'zonă de dezescaladare'. Dar ajutorul umanitar ajunge rar, fiind nevoie de permisiunea regimului sirian, și sute de cazuri de malnutriție severă au fost raportate în ultimele săptămâni.

În cursul convorbirii cu Putin, Macron a subliniat de asemenea „necesitatea de a reînnoi în săptămânile următoare mandatul mecanismului de anchetă comun al ONU și OIAC” privind utilizarea de arme chimice în conflict.

Cei doi președinți au evocat de asemenea „necesitatea unei puneri în aplicare riguroase a acordului nuclear cu Iranul”, denunțat recent de președintele american Donald Trump.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri