Condamnați la moarte în Japonia dau în judecată guvernul pentru că îi anunță cu doar câteva ore înainte ca execuția să aibă loc

Data actualizării: Data publicării:
Members of Amnesty International hold a rally to protest against Japan's death penalty
Asociațiile pentru drepturile omului cer abolirea pedepsei capitale în Japonia. Foto: Profimedia

Doi condamnați la moarte în Japonia au dat în judecată țara pentru că deținuții sunt anunțați cu doar câteva ore înainte ca execuția să aibă loc. Ei cer schimbarea procedurii și daune pentru această practică „inumană”, a anunțat vineri avocatul lor, potrivit Reuters.

Condamnații la moarte în Japonia sunt executați prin spânzurare, iar practica de a-i informa cu puțin timp înainte de execuție este criticată de mult de organizațiile internaționale pentru drepturile omului din cauza stresului produs deținuților, pentru care fiecare zi ar putea fi ultima.

Joi, în ceea ce se crede a fi o premieră, doi condamnați la moarte au făcut o plângere la un tribunal din Osaka, în care susțin că practica este ilegală pentru că nu le acordă deținuților timp să conteste sentința și cer schimbarea procedurii, precum și daune de 22 de milioane de yeni (193.594 de dolari), potrivit avocatului Yutaka Ueda.

„Deținuții condamnați la moarte se trezesc în fiecare dimineață cu temerea că ar putea fi ultima lor zi. Este extrem de inuman”, a declarat avocatul.

„Japonia este mult în urma standardelor internaționale în această chestiune”, a adăugat el.

Statele Unite și Japonia sunt singurele democrații industrializate care practică încă pedeapsa cu moartea, iar grupurile pentru drepturile omului, printre care și Amnesty International, cer de mai multe zeci de ani schimbarea acestui lucru.

Yutaka Ueda afirmă că nu există o lege care să prevadă că deținuții pot fi anunțați cu doar câteva ore înainte de execuție și că această practică este împotriva codului penal japonez.

„Gunernul spune că această măsură este gândită să-i protejeze pe deținuți de suferință înainte de execuție, dar asta nu este o explicație și trebuie să vedem cum vor argumenta la proces”, a mai declarat avocatul.

„În alte țări, deținuților li se acordă timp să se gândească la sfârșitul vieții lor și să se pregătească mental. E ca și cum Japonia încearcă din răsputeri să nu lase pe nimeni să afle.”

În Japonia sunt 112 deținuți condamnați la moarte, potrivit Ministerului Justiție. În ultimii aproape doi ani nu a mai avut loc nicio execuție. Opinia publică este majoritar în favoarea pedepsei capitale, care se stabilește în general în legătură cu crime.

Yutaka Ueda speră că acest proces va deschide o dezbatere în Japonia pe această temă, deși spune că nu acesta este scopul principal.

„Sistemul este compplet greșit și vrem ca opinia publică să-și îndrepte atenția spre această chestiune”, a mai spus el.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri