Criza de apă şi alimente, inflaţia și încălzirea globală cresc riscul de conflicte în lume (raport)

Data publicării:
oameni cu carut in peisaj arid pe malul marii, criza climatica
IEP estimează că, până în 2050, 2,8 miliarde de oameni vor locui în ţări care se confruntă cu ameninţări ecologice grave. Foto: Profimedia

Riscul de conflicte poate creşte din cauza penuriei de alimente şi apă şi a presiunilor inflaţioniste declanşate de criza climatică, arată concluziile unui raport elaborat de Institutul pentru Economie şi Pace (IEP).

Raportul, care analizează ameninţările ecologice la nivel global, subliniază că, fără acţiuni concertate, nivelurile actuale de protecţie a mediului se vor înrăutăţi şi vor intensifica conflictele, ducând la o creştere a migraţiei forţate.

IEP, un laborator cu sediul la Sydney, evidenţiază că numărul ţărilor care suferă ameninţări ecologice grave a crescut - încă trei în ultimul an - şi subliniază că aceste teritorii au o populaţie de 1,1 miliarde de oameni, potrivit EFE, prelută de Agerpres.

Cele mai noi „puncte fierbinţi”

Cele trei noi ţări care au apărut ca „puncte fierbinţi” sunt Niger, Etiopia şi Myanmar, care au intrat într-un ciclu dăunător de ameninţări ecologice în creştere şi escaladare a conflictelor.

Fiecare dintre cele trei ţări s-a confruntat cu foamete şi violenţă în ultimele 12 luni, potrivit raportului.

Raportul face referire în mod concret la conflictul în curs din Etiopia, recenta lovitură de stat militară din Niger şi violenţele din Myanmar după lovitura de stat din 2021.

Degradarea ecologică are cel mai mare impact în regiunile de conflict, cum ar fi în Sahel, care se confruntă cu probleme de guvernare, niveluri ridicate de sărăcie şi variaţii climatice pe termen scurt.

Peste 100 de milioane de persoane strămutate

Conflictele se extind adesea de la o ţară la alta, afectând o regiune întreagă, subliniază raportul, care precizează că în prezent sunt peste 108 milioane de persoane strămutate, cu 24% mai mult decât în 2020.

Estimările indică faptul că 30% din toate strămutările au loc la aproximativ 500 de kilometri distanţă de ţara de origine, iar intrările ilegale în Europa din ţări ameninţate ecologic sunt semnificative.

Pe baza tendinţelor actuale, estimările IEP arată că, până în 2050, 2,8 miliarde de oameni vor locui în ţări care se confruntă cu ameninţări ecologice grave, comparativ cu 1,8 miliarde în acest an.

Mâncarea s-a scumpit cu o treime

Preţurile la alimente la nivel mondial au crescut cu 33% din 2016, punând şi mai multă presiune asupra sectoarelor cele mai vulnerabile.

Schimbările climatice au crescut riscurile de secetă, inundaţii, cicloane şi furtuni, adaugă raportul, şi estimează că o creştere cu 25% a insecurităţii alimentare ar putea duce la o creştere cu 36% a conflictelor.

Documentul aminteşte, de asemenea, că unul din patru oameni din întreaga lume nu are acces constant la apă potabilă

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri