Cursa pentru vaccinul anti-COVID trece prin venele brazilienilor. Companii din SUA, China și UK fac teste pe medicii din Sao Paulo

Data publicării:
doctor coronavirus brazilia
Foto: Profimedia Images

Guvernul brazilian a permis firmelor britanice, chineze și americane să efectueze studii ale vaccinurilor anti-COVID pe cetățenii săi, în speranța că Brazilia poate obține o producție locală mai rapidă a unui eventual antidot, scrie CNN.

În Sao Paulo, oraș puternic afectat de pandemia de coroanvirus, 5.000 de lucrători din domeniile cele mai expuse unei posibile infectări s-au înscris pentru testele vaccinului dezvoltat de Universitatea Oxford și producătorul AstraZeneca. 

În oraș, medici din prima linie s-au înscris într-un test de faza a treia a eficacității vaccinului, în timp ce se luptă cu pandemia care a infectat aproape 2 milioane și jumătate de brazilieni.

De asemenea și firma chineză Sinovac a început testele săptămâna trecută în Sao Paulo, iar gigantul american pharma Panner, intenționează să facă acest lucru în curând.

vaccin coronavirus sinova china
Foto: Profimedia Images

Medicul stomatolog Denise Abranches este unul dintre cei 5.000 de voluntari din sistemul medical care s-a înscris pentru ultimele teste ale vaccinului dezvoltat de Universitatea Oxford.

„A te oferi voluntar este un act de dragoste, a dona un pic din tine oamenilor”, a spus Abranches, pentru CNN.

La fel ca mulți angajați din domeniul sănătății, a fost separată de familia ei luni întregi din cauza pandemiei.

„Am vrut în mare parte să ajut, iar studiul vaccinului are nevoie de oameni ca noi, cu risc ridicat de contaminare.” a mai spus Abranches.

În calitate de medic stomatolog la Spitalul Sao Paulo, se află în contact direct cu posibile persoane infectate, ceea ce o plasează printre subiecții cu cel mai mare risc. La finalul lunii iunie a fost și prima peroană injectată cu vaccinul anti-Covid. Mulți alții din secția ei s-au înscris și ei pentru a le fi administat vaccinul aflat în faza de testare.

În Brazilia, virusul este puternic răspândit în comunitate. Președintele Jair Bolsonaro a respins amenințarea, chiar dacă s-a infectat și el cu coronavirus. Țara a raportat peste 50.000 de cazuri noi de Covid-19 în câteva zile săptămâna trecută. 

Astfel, cu aproape 2,5 milioane de cazuri, Brazilia a permis firmelor britanice, chineze și americane să efectueze studii în speranța că țara poate obține o producție locală mai rapidă a eventualului vaccin. Cu cât populația este mai rapidă imunizată, cu atât mai repede economia va putea reporni, speră autoritățile braziliene.

Redactor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri