Două aeronave ruseşti au interceptat un bombardier american deasupra Mării Negre

Data actualizării: Data publicării:
avion B 52 american interceptat de avioane de vânătoare rusești Suhoi 27
Foto: Profimedia Images

Două aeronave ruseşti au interceptat un bombardier Air Force B-52 deasupra Mării Negre, conform unei declaraţii a liderului Forţelor Aeriene din Statele Unite şi Comandantul Forţelor Aeriene Americane din Europa şi al Forţele Aeriene din Africa, conform CNN.

Piloţii ruşi au trecut pe lângă aeronava B-52 la o distanţă de 30 de metri. Aeronava americană B-52 s-a confruntat cu turbulenţe, iar spaţiul de manevră i-a fost limitat. Manevrele operate de piloţii ruşi au fost declarate nesigure şi lipsite de profesionalism.

„Acţiuni de felul acesta nu fac decât să crească posibilitatea unei coliziuni în aer. Astfel de acţiuni nu pot fi argumentate în niciun fel şi nu sunt conforme cu normele de zbor internaţional”, a declarat Jeffrey L. Harrigian, General al Forţelor Aeriene din Statele Unite şi Comandantul Forţelor Aeriene Americane din Europa şi al Forţele Aeriene din Africa.

„Aeronavele ruseşti se aflau în spaţiul aerian internaţional şi au pus în pericol operaţiunea de zbor a aeronavei americane. Ne dorim ca acestea să opereze conform standardelor internaţionale stabilite în vederea prevenirii accidentelor”, a adăugat acesta. 

Aeronava Air Force B-52 a zburat vineri deasupra a 30 de ţări NATO cu scopul de a demonstra solidaritate.

Demonstraţia s-a realizat pe fondul tensiunilor continue dintre America şi Rusia. Un alt motiv care a stat la baza demonstraţiei a fost numărul mare de întrebări cu privire la relaţia dintre Trump şi alianţă, având în vedere că liderul Americii a decis recent să reducă trupele americane din Europa.

Relaţia dintre America şi NATO a fost pusă sub semnul întrebării mai ales după ce Trump a adus numeroase critici la adresa statelor membre. Trump a reproşat că acestea nu au alocat 2% din PIB pentru sistemul de apărare.

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri