Două avioane militare s-au prăbuşit în India

Data actualizării: Data publicării:
avioane
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia

Două aparate ale aviaţiei militare indiene s-au prăbuşit sâmbătă după ce au intrat în coliziune în cursul unui exerciţiu la Madhya Pradesh, la circa 300 km sud de capitala New Delhi, a declarat poliţia locală.

ACTUALIZARE 11.35 Cel puţin un pilot al Forţelor Aeriene Indiene (IAF) a decedat sâmbătă, după coliziunea între două aparate ale aviaţiei militare indiene, care s-au prăbuşit în timpul unui exerciţiu de rutină, la Madhya Pradesh, în centrul ţării, a indicat o sursă citată de EFE.

"Două avioane de luptă IAF au fost implicate într-un accident în apropierea (oraşului) Gwalior în această dimineaţă. Avioanele efectuau o misiune de zbor de rutină" în cadrul unui antrenament, au precizat Forţele Aeriene indiene pe Twitter.

"Unul dintre cei trei piloţi implicaţi a suferit răni fatale", a precizat sursa citată de Agerpres, adăugând că a fost deschisă o anchetă pentru a se stabili cauzele accidentului.

Autorităţile militare ale ţării nu au oferit detalii suplimentare cu privire la aeronavele implicate, dar, potrivit unor surse anonime din domeniul apărării, citate de agenţia indiană de presă ANI, în accident au fost implicate un avion Suhoi-30 cu doi piloţi la bord şi un Mirage 2000, pilotat de un singur militar.

Accidentul a avut loc în districtul Morena, în apropiere de oraşul Gwalior, unde se află o bază a Forţelor aeriene indiene.

-------------------------------------------------------------------------------

„A avut loc un accident, dar încă aşteptăm detalii”, a declarat un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ale ţării, comandantul de escadrilă Ashish Moghe, adăugând că în acest moment este „prea devreme pentru a evalua faptele”.

Agenţia indiană de presă ANI, citând surse anonime din domeniul apărării, a relatat că un avion Suhoi-30 cu doi piloţi la bord şi un aparat Mirage 2000 pilotat de un militar s-au prăbuşit în această dimineaţă în districtul Morena, situat în statul Madhya Pradesh din centrul ţării.

Televiziunea NDTV din New Delhi a arătat imagini de la locul prăbuşirii, cu părţi din fuzelajul unuia dintre avioane arzând şi grupuri de localnici în preajmă.

„Am localizat fragmentele unuia dintre avioane şi am găsit un pilot rănit în pădurile de la Pahadgarh”, a indicat ofiţerul de poliţie Dharmender Gaur.

„Celălalt avion trebuie să se fi prăbuşit mai departe şi am trimis echipe pentru a-l localiza”, a adăugat el.

Mai multe aparate ale aviaţiei militare indiene au fost deja implicate în accidente.

În octombrie, cinci soldaţi şi-au găsit moartea după ce elicopterul lor s-a prăbuşit în statul Arunachal Pradesh, în nord-estul ţării, în apropiere de frontiera militarizată şi disputată cu China.

Acesta era al doilea accident de elicopter survenit în octombrie în acelaşi stat. Cu câteva săptămâni mai devreme, un alt elicopter se prăbuşise în apropierea oraşului Tawang, pilotul său pierzându-şi viaţa.

În decembrie 2021, fostul şef de stat major al armatei Indiei, Bipin Rawat, făcea parte din cele 13 persoane ucise în cursul prăbuşirii unui elicopter Mi-17 de fabricaţie rusă, care îl transporta spre o bază a armatei.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri