Edward Snowden la TED: „Sunt dovada vie a faptului că un individ poate lupta de la egal la egal cu cele mai puternice agenţii din lume - şi câştiga”

Data publicării:
snowden

Mai sunt încă multe dezvăluiri de făcut, cele mai importante nu au fost publicate încă”, a declarat marţi Edward Snowden, într-o apariţie surpriză pe scena de la Vancouver a celebrelor conferinţe TED. De „undeva din Rusia”, fostul angajat al National Security Agency şi-a făcut apariţia într-o transmisiune live stream, cerând companiilor cu expunere online să îşi codifice informaţiile pe paginile proprii de internet cu scopul de a proteja utilizatorii.

Cel mai important lucru pe care un furnizor american de internet îl poate face astăzi pentru a proteja utilizatorii de internet din întreaga lume, chiar acum, fără a avea nevoie să îşi consulte avocaţii, este de a permite criptarea fiecărei pagini web accesate”, a spus Edward Snowden în transmisiunea inedită de la TED Vancouver.

El a atras din nou atenţia că, în prezent, datele de pe internet sunt accesibile pentru oricine, iar acest lucru trebuie să se schimbe: „Dacă te uiţi la un document din 1984 pe Amazon, NSA poate vedea asta, ruşii, francezii, oricine – datele întregii lumi sunt necriptate. Acest lucru trebuie să se schimbe, şi nu doar pentru Amazon - toate companiile trebuie să treacă la codificarea implicită a paginilor web.

Sunt dovada vie a faptului că un individ poate lupta de la egal la egal cu cele mai puternice agenţii din lume - şi câştiga”, a comentat printre altele Edward Snowden.

Fostul angajat al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA a mai arătat că lupta împotriva terorismului este doar pretextul iniţial al tuturor acestor acţiuni de supraveghere la nivel mondial. Oamenii ar trebui să îşi poată suna familia, să trimită un mesaj către cei iubiţi sau să cumpere o carte pe internet fără să îşi facă griji despre cum ar putea fi privită acţiunea lor de către un anumit guvern, cândva în viitor”, a mai spus el.

Edward Snowden a răspuns întrebărilor lui Chris Anderson, creatorul conferinţelor TED, cu privire la programele de supraveghere a comunicaţiilor - PRISM, Boundless Informant, regulile de confidenţialitate încălcate de agenţia americană, dar a vorbit şi despre comparaţiile cu Julian Assange, creatorul Wikileaks, sau despre restul dezvăluirilor cuprinse în cele peste 1,7 milioane de documente furate de fostul angajat al NSA.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Vizita virtuală a lui Snowden pe scena TED vine la câteva ore după ce cotidianul Washington Post a publicat noi informaţii cu privire la activitatea NSA, şi anume că agenţia „poate înregistra orice convorbire telefonică dintr-o ţară”. Programul „Mystic” ar fi fost lansat în 2009 şi şi-ar fi atins capacitatea deplină în 2011, împotriva unei ţări ţintă neidentificate. Şase ţări ar putea fi vizate de programul respectiv, se arată în articol, care omite unele informaţii - la cererea autorităţilor americane.

Unul dintre instrumentele programului, denumit Retro, ar permite chiar „recuperarea înregistrărilor care nu păreau demne de interes la momentul apelului original”, se explică în documentele citate, deschizând „o uşă în trecut”, comentează autorul articolului. Înregistrările apelurilor pot fi stocate timp de o lună, într-o locaţie în care fişierele vechi sunt înlocuite de cele noi.

Într-un comunicat, NSA a reafirmat că misiunea sa constă în identificarea eventualelor ameninţări asupra „marelui şi complexului sistem de comunicaţii globale moderne”. „NSA nu colectează informaţii într-o ţară sau un loc din lume decât dacă acest lucru este în interesul securităţii naţională şi a politicii externe a SUA, şi pentru a proteja cetăţenii ţării şi pe cei din state aliate şi partenere”, a precizat agenţia într-o declaraţie oficială.

În ianuarie, Basack Obama a iniţiat reforma programelor de supraveghere electronică ale NSA, fără a pune însă sub lupă colectarea masivă de date. Discuţiile sunt în prezent în derulare în Congresul SUA.

Cotidianul The Guardian a fost primul care a publicat documente sustrase de fostul angajat al NSA, Edward Snowden, declanşând un imens scandal internaţional. Demersul a fost însă urmat de publicaţii din întreaga lume, iar publicarea documentelor care scot la lumină detalii despre activităţile de spionaj desfăşurate de SUA continuă. Până în prezent, au fost publicate mai puţin de 60.000 de documente din totalul de 1,7 milioane sustrase.

Ella Moroiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri