Sari la conținut
News Alert

Elicopter prăbuşit în Pakistan în condiții neclare. Ambasadorul român era la bord, dar este teafăr

ACTUALIZARE 19.00  Elicopterul militar la bordul căruia era şi ambasadorul român Emilian Ion s-a prăbuşit în Valea Naltar, din nordul Pakistanului. Este o zonă muntoasă, greu accesibilă, unde în plus există fricţiuni între armata guvernamentală şi triburile locale.

Ambasadorul Emilian Ion FOTO: Facebook

11 diplomaţi călătoreau cu aparatul de zbor care decolase de la Islamabad şi se îndrepta spre Gilgit. Împreună cu ei erau şi şase pakistanezi. După ce elicopterul a pierdut rapid altitudine, s-a lovit de clădirea unei şcoli şi a luat foc. Pilotul şi copilotul, ambasadorii din Filipine şi Norvegia, soţiile ambasadorilor malaezian şi indonezian au murit pe loc. Ambasadorii din România, Polonia, Olanda, Liban au scăpat cu viaţă, dar sunt răniţi şi în stare de şoc.

Imediat după accident, diplomatul român a fost dus la un spital din regiune pentru îngrijiri, dar rănile sunt uşoare şi nu au necesitat spitalizare, a precizat purtătorul de cuvânt al MAE.

Diplomat de carieră, Emilian Ion este ambasador la Islamabad de şase ani. Are o experienţă în diplomaţie de aproape 20 de ani şi a fost însărcinat cu afaceri la Badgad şi Nairobi, înainte de a deveni reprezentantul României în Pakistan.

Elicopterul cu care mergea diplomatul român era însoţit de alte două aparate de zbor, în care erau premierul Pakistanului şi înalţi funcţionari de la Islamabad. Oficialii pakistanezi şi străini ar fi trebuit să participe timp de patru zile la mai multe evenimente turistice în regiunea Gilgit-Baltistan, care au fost anulate după accidentul aviatic.

Talibanii din Pakistan pretind că ei au doborât elicopterul, dar autorităţile de la Islamabad spun că tragedia a fost provocată de o defecţiune tehnică.  


ACTUALIZARE 14.25. Purtătorul de cuvânt al MAE, Raluca Lunculescu, a declarat că, din primele informaţii, elicopterul s-ar fi prăbuşit din motive tehnice şi că nu sunt date că ar fi fost vorba despre un atac terorist.

Delegaţia de ambasadori se afla în Pakistan la invitaţia Ministerului de Externe din ţara respectivă şi urma să facă o vizită timp de patru zile, în regiuni istorice.

Conform MAE, armata pakistaneză a informat că zona respectivă este una în care nu acţionează grupări talibane.

ACTUALIZARE 13.57.  Premierul Victor Ponta și-a exprimat condoleanțe pentru victimele atacului din Pakistan și a declarat, la rândul său, că ambasadorul României în Pakistan este teafăr.

Am primit confirmarea că ambasadorul nostru în Pakistan este în afara oricărui pericol. Regret profund pierderile de vieți omenești!”, a scris premierul pe Twitter.


ACTUALIZARE 12.45. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis condoleanţe către statele ai căror reprezentanţi şi-au pierdut viaţa.

Referitor la starea ambasadorului român, Iohannis a declarat că Ion Emilian are doar răni uşoare şi se află în afara oricărui pericol.

ACTUALIZARE 12.40. Din primele informaţii, elicopterul ar fi fost doborât de terorişti. 

ACTUALIZARE 12.29. Florin Pârvu, director adjunct al Departamentului Consular din cadrul MAE, a confirmat că ambasadorul României în Pakistan se afla în elicopterul prăbușit, dar că nu a fost rănit.

FOTO MAHA MUSSADAQ

Dl. ambasador al României la Islamabad e în regulă, nu a fost afectat, e bine”, a spus Florin Pârvu.

El a mai spus că MAE nu a fost informat de autoritățile pakistaneze nici despre cauzele prăbușirii elicopterului, nici despre identitatea victimelor.

ACTUALIZARE 12.00. Ambasadorul român în Pakistan, Emilian Ion (CV AICI), se afla la bordul elicopterului prăbuşit, dar nu a fost rănit.  

Din informaţiile transmise de MAE pakistanez ambasadei României la Islamabad, în această dimineaţă, în nordul Pakistanului a avut loc un accident de elicopter la bordul căruia se aflau şi cetăţeni străini, inclusiv ambasadorul României în Pakistan.

MAE a reuşit ulterior să-l contacteze telefonic pe ambasadorul român, care a confirmat că este în afara oricărui pericol.

La această oră, o echipă din cadrul ambasadei României la Islamabad se află la sediul MAE pakistanez pentru obținerea de informaţii suplimentare despre acest accident”, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe.

ACTUALIZARE 11.55. Din primele informaţii se pare că elicopterul s-ar fi prăbuşit peste o şcoală.


Este vorba despre un elicopter militar - MI-17 - la bordul căruia se aflau mai mulţi ambasadori şi soţiile lor. 

Ambasadorii Norvegiei - Leif Larsen- şi Republicii Filipine în Pakistan - Domingo Lucenario Jr -, precum şi soţiile ambasadorilor Malaeziei şi Indoneziei, şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic. 

Totodată, au murit şi cei doi piloţi.

13 persoane au supravieţuit accidentului.

Ambasadorii Olandei - Marcel de Vink - şi al Poloniei - Andrzej Ananicz - au fost răniţi.

La bordul aparatului se aflau 11 străini şi 6 pakistanezi.

Elicopterul făcea parte dintr-un convoi de trei aparate care transporta diplomaţi străini către regiunea Gilgit, parte a mult disputatului Kashmir. Unul dintre pasageri a declarat că elicopterele transportau diplomaţi străini din 37 de state, însoţiţi de premierul Pakistanului. Acesta din urmă nu se afla în elicopterul prăbuşit.

Accidentul a avut loc în Valea Naltar.