Epidemie mortală de holeră în Zambia. OMS a trimis primele vaccinuri

Data actualizării: Data publicării:
medici langa pacienti intr-un spital din zambia
Zambia a primit de la OMS un prim lot de peste 1 milion de doze orale de vaccin împotriva holerei. Foto: Profimedia

Zambia a primit de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) un prim lot de peste 1 milion de doze orale de vaccin împotriva holerei pentru a lupta astfel împotriva unei epidemii care a făcut deja sute de victime, a anunţat luni ministrul zambian al Sănătăţii, citat de AFP.

Peste 374 de locuitori din Zambia au murit din cauza acestei boli, dintre care 12 în ultimele 24 de ore, iar 9.580 de persoane au fost diagnosticate cu holeră, o infecţie acută ce poate cauza diaree şi care poate ucide un om în doar câteva ore.

Zambia, o ţară din sudul Africii, luptă împotriva răspândirii acestei boli mortale începând din luna octombrie 2023 şi a fost nevoită deja să amâne cu trei săptămâni reluarea cursurilor şcolare, prevăzută iniţial pentru 8 ianuarie.

OMS şi Alianţa pentru vaccinuri (GAVI, o organizaţie internaţională) speră să reducă cu 90% numărul de cazuri la nivel mondial până în 2030 graţie unei campanii de vaccinare şi unei îmbunătăţiri a condiţiilor de igienă.

Însă puţine vaccinuri sunt disponibile şi epidemii precum cea din Zambia ameninţă acest obiectiv.

„Această epidemie continuă să ameninţe siguranţa sanitară a naţiunii”, a declarat ministrul zambian al Sănătăţii, Sylvia Masebo, anunţând că ţara ei a primit 1,4 milioane de vaccinuri din cele 1,7 milioane de doze aprobate deja de OMS.

OMS a confirmat numărul dozelor livrate prin intermediul unui mesaj publicat pe reţelele de socializare, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Campania de vaccinare va începe în „zonele de mare risc” din jurul capitalei ţării, Lusaka, un oraş cu o populaţie de peste 3 milioane de locuitori şi care este, de asemenea, epicentrul epidemiei.

Weekendul trecut, ministrul Sănătăţii din Zambia a înăsprit măsurile de prevenţie, în special prin limitarea la cinci a numărului de persoane autorizate să asiste la înmormântarea unei persoane decedate din cauza acestei boli.

Săptămâna trecută, preşedintele ţării, Hakainde Hichilema, i-a îndemnat pe zambieni să îşi măsuri de precauţie şi să evite călătoriile inutile. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri