Europa, divizată de criza refugiaţilor

Data publicării:
refugiati copii gard getty

Criza refugiaţilor demonstrează, din nou, cât de scindată este Uniunea Europeană. Abia a fost reluată dezbaterea despre redistribuirea refugiaţilor pe teritoriul Uniunii Europene, că ideea unor cote obligatorii a şi fost respinsă de ţările grupului de la Vişegrad - Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia.

Orice tentativă de înfiinţare a unui mecanism obligatoriu nu va fi acceptată de ţările grupului de la Vişegrad”, a spus Robert Fico, premierul Slovaciei.

„Statele membre UE trebuie să aibă posibilitatea să decidă individual asupra angajamentelor pe care şi le pot asuma în funcţie de posibilităţi”, a spus și Ewa Kopacz, premierul Poloniei.

Premierul britanic David Cameron spune, la rândul său, că discuţiile despre numărul de refugiaţi pe care trebuie să îl preia fiecare stat al Uniunii Europene abat atenţia de la problema reală. Şi anume motivele pentru care sute de mii de oameni îşi părăsesc ţările natale. David Cameron spune şi că Marea Britanie este gata să primească mai mulţi refugiaţi. O va face din considerente morale şi nu pentru că este convinsă că această împărţire ar fi o soluţie a crizei cu care se confruntă Europa.

Pentru a rezolva situaţia este nevoie de abordare cuprinzătoare, este nevoie de un guvern în Libia, este nevoie de o soluţie în Siria şi trebuie continuate discuţiile despre un fond destinat finanţării taberelor de refugiaţi sirieni”, a spus David Cameron, premierul Marii Britanii.

Nici guvernul spaniol nu crede că împărţirea refugiaţilor între ţările UE este o soluţie.

„Toate acestea trebuie acompaniate de un plan de luptă împotriva mafiei şi a traficanţilor elaborat împreună de statele africane şi statele Uniunii Europene, elaborat cu ajutorul Comisiei. În al treilea rând, avem nevoie de un program pentru a-i repatria, similar cu înţelegerile pe care le avem deja cu anumite state”, a spus și Mariano Rajoy, premierul Spaniei.

Pe de altă parte, Comisia Europeană spune că statele membre trebuie să se pregătească să primească mai mulţi refugiaţi.

Ştiţi că în mai Comisia a propus un mecanism de relocare. De atunci, situaţia s-a înrăutăţit. Preşedintele Juncker va anunţa săptămâna viitoare o propunere extinsă pentru relocare în special pentru cele trei state cele mai afectate: Grecia, Italia, Ungaria”, a spus Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

Propunerile făcute de statele UE pentru gestionarea crizei refugiaţilor vor fi discutate la summitul miniștrilor de Interne şi ai Justiţiei care va avea loc pe 14 septembrie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri