Experții ucraineni au primit acces la cutiile negre ale avionului care ar fi fost doborât în Iran

Data publicării:
racheta-neexplodata-iran-tw
Foto: Twitter

Experţii ucraineni aflaţi în Iran pentru a ancheta prăbuşirea unui avion de linie al companiei Ukraine International Airlines au obţinut de la autorităţile de la Teheran acces la cutiile negre, a anunţat vineri diplomaţia ucraineană.

Echipa noastră a obţinut acces la cutiile negre. Intenţionăm să începem în curând reconstituirea conversaţiilor" care au fost înregistrate, a declarat ministrul ucrainean de externe Vadim Pristaiko într-o conferinţă de presă, relatează AFP, citată de Agerpres.

Între timp, televiziunea iraniană a publicat imagini cu cutiile negre ale avionului, potrivit CNN.

Pristaiko a precizat că anchetatorii ucraineni au parte de „cooperarea totală” a Teheranului şi „au acces deplin” la resturile avionului, la locul prăbuşirii şi la conversaţiile dintre piloţi şi turnul de control iranian.

Kievul a trimis circa 50 de experţi în Iran pentru a participa la ancheta asupra prăbuşirii, miercuri, a avionului Boeing 737 al Ukraine International Airlines cu destinaţia Kiev, care a făcut 176 de morţi, în principal iranieni şi canadieni, dar şi 11 ucraineni.

Drama a survenit la câteva ore după tirurile cu rachete executate de Iran împotriva a două baze utilizate de armata americană în Irak, ca reacţie la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani cu câteva zile mai înainte într-un atac american.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a declarat vineri că avionul ucrainean a fost „probabil” doborât de o rachetă iraniană, precizând în acelaşi timp că SUA „vor lăsa ancheta să se desfăşoare, înainte de a trage orice concluzie definitivă”.

Canada, Marea Britanie şi Olanda au transmis de asemenea că Boeingul a fost fără îndoială doborât de o rachetă iraniană, în timp ce Teheranul dă asigurări că avionul „nu a fost lovit de vreo rachetă”.

Şeful diplomaţiei ucrainene a mai spus vineri că „nu respinge nicio ipoteză”. Dacă pista unei lovituri de rachetă se confirmă, Kievul va cere pedepsirea responsabililor şi plata de compensaţii, a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri