Sari la conținut
News Alert

Fără alegeri în Congo în acest an: sunt prea scumpe

Alegerile de anul acesta din Congo nu ar mai putea fi organizate, potrivit Guvernului de la Kinshasa. Motivul invocat este acela că scrutinul ar costa prea mult.

Belgian Royals Attend 50th Anniversary Independence Parade

Foto: Gulliver/GettyImages

Comisia Electorală Națională Independentă din Congo (CENI) a estimat anul trecut că alegerile vor costa 1,8 miliarde de dolari.

E greu de crezut că vom strânge 1,8 miliarde de dolari în acest an. În acest moment, prefer să fiu sincer”, a spus Pierre Kangudia Mbayi, ministrul bugetului din Congo, potrivit The Washington Post.

Potrivit sursei citate, această sumă enormă reprezintă două treimi din costul alegerilor prezidențiale din SUA de anul trecut.

Oficialii congolezi au explicat că suma este necesară pentru a-i înregistra pe cei peste 30 de milioane de alegători, răspândiți în țara cu suprafață mare și infrastructură subdezvoltată.

Comisia electorală și-a exprimat dubiul că va reuși să facă acest lucru până în 2018.

Cotidianul american mai notează că decizia Guvernului cu siguranță nu îl deranjează oe actualul lider, Joseph Kabila (foto), care conduce țara din 2001, de la asasinarea tatălui său, în ciuda sondajelor de opinie. Majoritatea congolezilor doresc ca el să demisioneze.