Sari la conținut

Fostul președinte american Jimmy Carter anunță că are cancer

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

O intervenție chirugicală destinată să îndepărteze o tumoare a ficatului a arătat că boala se răspândește și în alte părți ale corpului. Îmi voi reorganiza agenda pentru a fi supus tratamentelor necesare", declară într-un comunicat Jimmy Carter, președinte al SUA între 1977 și 1981.

Fostul șef de stat, născut în Georgia, în sud-estul SUA, va fi îngrijit la spitalul Emory University din Atlanta.

Cele două surori, fratele și tatăl lui Jimmy Carter au murit toți din cauza unui cancer la pancreas.

Fostul președinte democrat a rămas o prezență activă în viața publică a Statelor Unite, conducând numeroase misiuni de observatori electorali și mediere. La sfârșitul lui aprilie și începutul lunii mai, s-a deplasat la Moscova, apoi în teritoriile palestiniene și în Israel. La jumătatea lunii mai, însă, a fost nevoit să își scurteze o vizită în Guyana din motive de sănătate.

Președintele Barack Obama a transmis, miercuri, un comunicat în care îi urează fostului lider al Casei Albe însănătoșire deplină și rapidă. „Jimmy, ești puternic, și împreună cu întreaga țară, îți suntem alături”, a declarat Barack Obama.


De altfel, pe rețelele sociale, mesajele nu au contenit să vină dinspre ambele părți ale spectrului politic american. Președintele Partidului Democrat, Debbie Wasserman Schultz, și senatorul republican Austin Scott i-au trimis mesaje de încurajare laureatului din 2002 al premiului Nobel pentru Pace.

„Mulțumesc pentru gândurile și rugăciunile voastre pentru bunicul meu și bunica mea. Le voi transmite mai departe”, a reacționat pe Twitter nepotul lui Jimmy Carter, Jason Carter, el însuși politician.

Jimmy Carter, al 39-lea președinte american, i-a urmat în funcție republicanului Gerald Ford și a pierdut alegerile prezidențiale din 1980 în fața lui Ronald Reagan.

După ce a plecat de la Casa Albă, a fondat Centrul Carter, dedicat eforturilor în domeniul drepturilor omului și medierii politice.

Jimmy Carter a negociat în 1994 un pact de dezarmare nucleară cu Coreea de Nord, iar în ultimii ani l-a vizitat pe președintele sirian Bashar al-Assad, notează BBC.

În ultima vreme, își promova o carte, care ieșise în iulie de sub tipare: „O viață plină: Reflecții la 90 de ani”.

Este al doilea cel mai în vârstă fost președintele american, după George Bush senior, care se află în viață.