Furie în Pakistan după ce o tânără s-a calificat la Miss Univers pentru prima dată în istorie. Premierul țării a cerut o anchetă

Data actualizării: Data publicării:
tanara cu rochie deschisa la culoare
Erica Robin, o creștină de 24 de ani din orașul Karachi, va reprezenta Pakistanul, la concursul de frumusețe Miss Univers 2023 FOTO: Erica Robin/ BBC

Pakistanul fierbe de furie după ce, pentru prima dată în istorie, o tânără din această țară va concura la concursul internațional de frumusețe Miss Univers. Senatorul Mushtaq Ahmed de la partidul Jamaat-e-Islami spune că acest lucru este „rușinos”, în timp ce prim-ministrul interimar Anwar ul-Haq Kakar a ordonat o anchetă.

În mediul online, bărbații pakistanezi au făcut comentarii usturătoare.

De ce participarea la Miss Univers provoacă în Pakistan atâta indignare

Erica Robin, o creștină de 24 de ani din orașul Karachi, va reprezenta Pakistanul, un stat profund conservator, la concursul de frumusețe Miss Univers 2023. Finala va avea loc în El Salvador, în noiembrie.

Robin a fost aleasă Miss Univers Pakistan dintre cele cinci finaliste, în urma unei competiții organizate în Maldive. Concursul a fost organizat de Yugen Group, cu sediul în Dubai, care deține și drepturile de franciză pentru Miss Univers Bahrain și Miss Univers Egipt. Potrivit BBC, concursul Miss Univers Pakistan a avut un număr „covârșitor” de cereri.

„Este senzațional să reprezint Pakistanul. Dar nu înțeleg de unde vine atâta împotrivire. Cred că se pornește de la ideea că aș defila în costum de baie, într-o cameră plină de bărbați”, a declarat Erica Robin pentru BBC.

Cei care critică nominalizarea ei spun că reprezintă o țară care nu vrea să fie reprezentată, mai ales că aceste concursuri de frumusețe sunt rare în Pakistanul majoritar musulman.

Miss Pakistan World, un concurs pentru femei de origine pakistaneză din întreaga lume, este probabil cel mai cunoscut. A avut loc pentru prima dată în 2002, la Toronto, dar s-a mutat la Lahore, în 2020. Au mai fost organizate, însă, și alte competiții: Miss Pakistan Universal, Mrs Pakistan Universal și chiar Miss Trans Pakistan.

pakistan
Erica Robin, o creștină de 24 de ani din orașul Karachi, va reprezenta Pakistanul, la concursul de frumusețe Miss Univers 2023 FOTO: Yugen Group

În istoria de 72 de ani a Miss Univers, Pakistanul nu a nominalizat niciodată o reprezentantă.

Erica Robin și-a amintit că în timpul celei de-a doua runde de selecție, care a avut loc pe Zoom, i s-a cerut să spună un lucru pe care și-a dorit să-l facă pentru țara ei. „Și am răspuns că aș vrea să schimb această mentalitate conform căreia Pakistanul este o țară înapoiată”.

Va fi însă dificil să facă acest lucru, având în vedere reacțiile ostile la nominalizarea ei.

Cu toate acestea, mai multe persoane cunoscute din țară, între care modele, scriitori și jurnaliștiiau felicitat-o pe Robin și au lăudat-o pentru frumusețea și inteligența ei

Modelul pakistanez Vaneeza Ahmed, care a încurajat-o pentru prima dată pe Robin să se apuce de modeling, a declarat: „Când acesti bărbații nu au nicio problemă cu concursuri „Mister Pakistan”, de ce lucrurile se schimbă când este vorba de femei?”.

De la cabarete și concerte de jazz la Republică Islamică

Suntem o națiune cu multe contradicții”, a declarat pentru BBC scriitorul pakistanez Rafay Mehmood pentru BBC. „Pakistanul este, în general, un stat autoritar și asta se reflectă în valorile patriarhale dure care sunt permise atât instituțional cât și social. Erica Robin și reacțiile cu care s-a confruntat sunt un efect al regimului”, a adăugat el.

Dar există arhive care arată că Pakistanul a fost cândva mult mai liberal.

Copii ale ziarului Dawn din anii 1950 și până la sfârșitul anilor 1970 au reclame la spectacole de cabaret și de dans din buric care erau organizate într-un club din centrul orașului Karachi. Aceste cluburi de noapte erau frecventate de activiști, diplomați, politicieni, angajații companiilor aeriene, dar și de tineri.

Hotelul istoric Metropole din Karachi a fost, de asemenea, un loc în care au fost susținute constant spectacole și concerte de jazz.

Dar în 1973, parlamentul pakistanez a adoptat o constituție care a declarat țara republică islamică și islamul drept religie de stat.

Patru ani mai târziu, liderul militar, generalul Zia ul-Haq, a înlăturat guvernul primului ministru Zulfikar Ali Bhutto. Ceea ce a urmat în deceniul următor a fost numită o „etapă draconică” de către activiști, pentru că legea islamică a fost aplicată strict și societatea pakistaneză s-a transformat drastic.

La mijlocul anilor 1980, generalul Zia a readus în actualitate biciuirea publică, pentru a-și arăta devotamentul față de legea islamică.

Astăzi, cluburile de noapte și barurile au dispărut de mult, iar Hotelul Metropole pare mai degrabă în pericol de prăbușire. Dar dorința pentru un Pakistan mai liber și mai tolerant nu a dispărut, iar Erica Robin este doar una dintre multele persoane care forțează limitele a ceea ce este acceptabil.

Ea este fermă și spune că nu a făcut nimic rău. „Nu încalc nicio lege reprezentând Pakistanul la nivel internațional. Fac ce pot pentru a combate orice stereotip”, a spus ea.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri