Gestul discordiei între Germania și Grecia

Data publicării:
yanis varoufakis - 7250122-AFP Mediafax Foto-LOUISA GOULIAMAKI

Un discurs ţinut de Yanis Varoufakis în urmă cu doi ani pe vremea când era doar un membru al partidului Syriza, a aprins spiritele acum în Germania.

Yanis Varoufakis, ministrul de Finanţe al Greciei: Grecia ar fi trebuit pur şi simplu să-şi anunţe falimentul în zona euro în 2010 şi să-i arate degetul Germaniei căreia să-i spună: puteţi rezolva acum problema singuri.

Germanii s-au scandalizat la apariţia imaginilor cu gestul obscen. Yanis Varoufakis, protagonistul imaginilor, ajuns între timp ministru de Finanţe în ţara sa, şi-a recunoscut afirmaţiile însă a negat că ar fi făcut vreodată acel gest.

Yanis Varoufakis, ministrul de Finanţe al Greciei: Acel video a fost trucat! Nu am arătat degetul, niciodată nu am arătat degetul!

Un post TV german a recunoscut trucajul video

Pentru a rezolva disputa din jurul înregistrării de acum doi ani au fost contactaţi şi experţi, care au ajuns la concluzia că imaginile sunt cât se poate de reale.

Surpriză însă, în timpul disputei între cele două ţări pe marginea gestului, un realizator de emisiuni al televiziunii publice germane ZDF a prezentat înregistrarea reală a discursului lui Ianis Varoufakis.

Ianis Varoufakis, ministrul de Finanţe al Greciei: (...)să-i arate degetul Germaniei căreia să-i spună: puteţi rezolva acum problema singuri.

Mai mult, prezentatorul german recunoaşte s-a aflat el însuşi la originea trucajului. În plus, el a explicat şi cum a realizat trucajul video, cu ajutorul unei echipe de tehnicieni. Ultimul cuvânt l-a avut tot şeful finanţelor de la Atena.

Yanis Varoufakis, ministrul de Finanţe al Greciei: Este o ruşine pentru postul de televiziune că a folosit astfel de imagini pentru a dinamita dialogul foarte bun pe care l-am avut. Acum este destul de clar că a fost un trucaj, aşa cum am spus.

Imaginile false au apărut cu o săptămână înainte ca premierul elen Alexis Tsipras să se ducă la Berlin, pentru a discuta cu Angela Merkel despre situaţia economică a Greciei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri