Sari la conținut

Înregistrarea testului nuclear nord-coreean, trucată. Ce spun experții

 

Sursa: Agerpres

Phenianul a anunțat, săptămâna trecută, că dispune de tehnologie care i-ar permite să lanseze o rachetă cu un focos nuclear de pe un submarin, deși experții și analiza asupra imaginilor pun sub semnul îndoielii această afirmație. Mai mult, Phenianul a încălcat în acest fel o rezoluție a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Televiziunea de stat nord-coreeană a difuzat vineri imagini cu ultimul test efectuat, despre care susține că a avut loc în decembrie. Spre deosebire de un test precedent din mai, acesta nu a fost anunțat la momentul respectiv.

„Racheta a fost lansată, a început să se aprindă, dar apoi a înregistrat un eșec catastrofal”, a declarat Melissa Hanham, cercetător asociat la James Martin Centre for Nonproliferation Studies (CNS) din cadrul Institutului Middlebury din California.

Armata Coreii de Sud a anunțat sâmbătă că Coreea de Nord pare să fi modificat înregistrarea video, introducând imagini din timpul unui test cu o rachetă Scud din 2014, deși un oficial a declarat pentru Reuters că tehnologia de lansare este posibil să se fi ameliorat de la testul din mai.

Analiza CNS arată două cadre din înregistrarea difuzată de televiziunea de stat nord-coreeană în care se vede cum flăcările cuprind racheta și mici părți din ea se desprind.

Coreea de Nord a manipulat masiv înregistrarea video pentru a acoperi acest fapt. dispune de tehnologie care i-ar permite să lanseze o rachetă cu un focos nuclear de pe un submarin, deși experții și analiza asupra imaginilor pun sub semnul îndoielii această afirmație”, a menționat Hanham într-un e-mail.

Propagandiștii din Coreea de Nord au folosit tehnici rudimentare de montaj pentru a introduce imagini mai vechi de la un test cu rachetă și de la o lansare a unei rachete Scud, susțin experții care au analizat înregistrarea.

Citiți și: 

Coreea de Nord anunță că a efectuat primul test „reușit” de bombă cu hidrogen

Capacitățile nucleare ale Coreei de Nord

Japonia nu a detectat radiații după testul nuclear nord-coreean

 

Pe aceeași temă