Iordania a lansat ajutoare umanitare din avioane pentru populaţia din Fâşia Gaza

Data publicării:
ajutoare din iordania parasutate din avion in gaza
Iordania a lansat ajutoare umanitare din avioane pentru populaţia din Fâşia Gaza. Foto: Profimedia

Armata iordaniană a declarat luni că a efectuat o serie de lansări aeriene de ajutoare umanitare, alimente şi alte provizii „direct către populaţia palestiniană” din Fâşia Gaza asediată, inclusiv de către un avion al armatei franceze, informează AFP.

Forţele iordaniene au efectuat „patru lansări aeriene care au transportat ajutor populaţiei din Gaza”, la ordinul regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, potrivit unui comunicat.

Operaţiunea a avut ca scop „să furnizeze ajutor direct populaţiei şi să îl arunce de-a lungul coastei Fâşiei Gaza, de la nord la sud”, a spus armata într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, este vorba de „ajutoare şi alimente, inclusiv mâncăruri gata de consumat cu valoare nutritivă ridicată, pentru a atenua suferinţa populaţiei din Fâşia Gaza”.

„Patru avioane C-130, inclusiv unul aparţinând forţelor armate franceze”, au efectuat livrările, precizează AFP, citată Agerpres.

Iordania a efectuat 16 operaţiuni prin care a aruncat ajutoare umanitare şi medicale de la începutul războiului din 7 octombrie dintre Israel şi Hamas, destinate în special unui spital de campanie iordanian din nordul teritoriului palestinian.

Situaţia umanitară continuă să se înrăutăţească în Fâşia Gaza, unde Biroul de coordonare a ajutorului umanitar (Ocha) a avertizat sâmbătă cu privire la „o ameninţare de foamete în masă” din cauza lipsei de rezerve suficiente de apă şi hrană.

ONG-urile pentru drepturile omului Amnesty International şi Human Rights Watch au acuzat luni Israelul de faptul că limitează în continuare ajutoarele umanitare, în pofida apelurilor din partea Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de a face totul pentru a preveni genocidul din Fâşia Gaza.

În noiembrie, Israelul a declarat că a coordonat o lansare de ajutor umanitar împreună cu Iordania. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri