Iranul amenință că vor exista „consecințe” dacă ONU va prelungi embargoul asupra armelor, impus de SUA

Data actualizării: Data publicării:
reactor nuclear iranian
Foto: Profimedia Images

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a ameninţat că vor exista „consecinţe” în cazul în care Consiliul de Securitate al ONU va prelungi embargoul asupra armelor impus Iranului la cererea Statelor Unite. Iranul a mai anunțat în trecut că va ieși din acordul nuclear dacă acest embargou nu va fi ridicat, informează Agerpres.

Rezoluţia ONU 2231, care face parte din acordul nuclear de la Viena din 2015, cere ca embargoul să fie ridicat, a declarat Rouhani pentru televiziunea iraniană miercuri. Acesta ar urma să expire în octombrie.

„În caz contrar, aceasta ar fi o încălcare clară a acordului nuclear şi va avea consecinţe”, a spus liderul iranian.

Respectivul acord nuclear era menit să-i permită Iranului să aibă un program nuclear civil, prevenind în acelaşi timp dezvoltarea armei nucleare, în schimbul ridicării sancţiunilor economice.

SUA au ieşit din acord în mai 2018, după care administraţia lui Donald Trump a impus sancţiuni suplimentare împotriva Iranului.

Acordul este în pragul eşecului întrucât ţările semnatare rămase în acord - China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania - nu pot implementa partea economică a acordului în contextul în care SUA au instituit din nou sancţiuni, determinând Teheranul să încalce şi el o serie de prevederi

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri