Israelul a dezmembrat o reţea de spionaj iraniană. Ce misiuni primeau femeile israeliene recrutate pe rețelele sociale

Data actualizării: Data publicării:
Hacker
Foto: Profimedia Images

Israelul a anunţat miercuri că a dezmembrat o „reţea secretă de spionaj iraniană” care recruta femei israeliene pe reţelele sociale, dându-le diverse misiuni, precum recuperarea de documente ale armatei.

Shin Beth, serviciul israelian de securitate internă, a precizat într-un comunicat că mai multe femei israeliene, a căror identitate este păstrată secretă, fuseseră recrutate pe Facebook de către un agent iranian numit „Rambod Namdar”, care pretindea că este un evreu care trăieşte în Iran.

„Deşi femeile bănuiau că bărbatul în cauză era membru al serviciilor iraniene, unele dintre ele au continuat contactele, acceptând misiuni în schimbul unor sume de bani”, a explicat Shin Beth, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

După recrutarea pe Facebook, comunicarea continua deseori pe aplicaţia de mesagerie WhatsApp, a mai precizat Shin Bet.

Una dintre suspecte, o femeie de 40 de ani din Holon (centrul Israelului), ţinea legătura cu „Rambod” de câţiva ani şi îndeplinise mai multe misiuni, în special fotografierea ambasadei SUA la Tel Aviv.

Unei alte suspecte, o femeie în vârstă de 57 de ani originară din Beit Shemesh, i s-a cerut să-şi convingă fiul să se înscrie într-o unitate a serviciilor secrete israeliene, ea primind suma de 5.000 de dolari de la „Rambod” pentru mai multe misiuni efectuate într-o perioadă de patru ani.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri