Sari la conținut

Liberianul care a adus primul caz de Ebola în SUA ar putea fi pus sub acuzare pentru atac agravat

 

Foto: AFP/MediafaxFoto

Autorităţile din Statele Unite şi Liberia investighează pentru a determina dacă Thomas Eric Duncan ştia că a fost expus la virusul Ebola înainte de a călători la Dallas, în Texas. Dacă se va descoperi că ştia, procurorul din Dallas, Craig Watkins, a declarat că acesta ar putea fi acuzat de atac agravat, pentru că a expus şi alte persoane la virusul Ebola, scrie Mediafax.

„Luăm în considerare posibilitatea ca el să fi expus în mod conştient alte persoane din comitatul Dallas la virusul Ebola. Am pus sub acuzare persoane care au expus în mod conştient alţi oameni la virusul HIV, ceea ce reprezintă un atac agravat”, a afirmat procurorul Watkins.

Procurorul a precizat că trebuie să coopereze cu autorităţile federale americane şi cu cele liberiene pentru a determina dacă Duncan a comis o infracţiune venind la Dallas deşi era infectat cu virusul Ebola.

Statele Unite vor să trimită mii de soldaţi în Africa de Vest pentru a opri răspândirea epidemiei de Ebola

Un liberian identificat drept Thomas Eric Duncan a venit din Liberia la Dallas pe 20 septembrie, fără a prezenta simptome. El a început să se simtă rău la 24 septembrie, dar abia după câteva zile a fost diagnosticat cu Ebola şi plasat în carantină. Acesta este primul caz de Ebola diagnosticat în Statele Unite.

Autorităţile sanitare americane au apreciat vineri că zece persoane prezintă un "risc ridicat" de a fi contaminate de către bărbatul care a contractat virusul Ebola în Liberia şi a fost identificat tardiv în Statele Unite. În total, 50 de persoane au rămas sub supraveghere de vineri, în Texas, din cele 100 monitorizate iniţial.

Persoanele care prezintă risc ridicat fac parte din serviciul de sănătate şi au intrat în contact cu Duncan din momentul în care bolnavul a început să dezvolte simptomele febrei hemoragice, pe 24 septembrie, până când a fost plasat în carantină, pe 28 septembrie. Contaminarea sa a fost confirmată la 30 septembrie.

Simptomele Ebola se manifestă prin dureri de cap, febră sau vomă. Perioada de incubaţie durează între două şi 21 de zile, iar o persoană care a contractat virusul nu este contagioasă atât timp cât nu are simptome. Febra hemoragică se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale unui bolnav.