Liderul opoziției franceze are origini românești

Data publicării:
20112012 20franta-34392

Noul lider al opoziţiei va avea drept misiune refacerea unităţii partidului, şubrezit în urma înfrângerilor suferite la alegerile prezidenţiale şi legislative din Franţa. Jean-Francois Cope a devenit noul şef al dreptei franceze la capătul unui scrutin tensionat, în care l-a învins la limită pe rivalul său, fostul premier Francois Fillon.

„Cel care va fi ales (lider al UMP - n.red.) va avea o sarcină foarte, foarte dificilă, aceea de a organiza opoziţia şi de a revendica o altă politică pentru Franţa”, a declarat Jean-Francois Cope, liderul UMP.

Jean Francois Cope s-a născut la 5 mai 1964. Bunicii din partea mamei erau evrei din Algeria, iar cei pe linie paternă - evrei originari din Basarabia, emigraţi la Paris. O întâmplare din copilăria tatălui său i-a marcat viaţa.

„La 13 ani, a scăpat de o razie a naziştilor, a fost salvat de o familie de francezi patrioți. Este un lucru care a influenţat mult educația noastră, a structurat angajamentul și pasiunea pe care le nutresc în slujirea țării mele", a explicat el.

„În politică nu trebuie să ceri, trebuie să iei”

Ambiţios şi loial, Jean Francois Cope a învăţat repede unul dintre sfaturile date de mentorul său, Nicolas Sarkozy: „În politică nu trebuie să ceri, trebuie să iei". A fost pe rând deputat, ministru fără portofoliu şi purtător de cuvânt al Executivului. În 2010, a fost secretar general al UMP, iar doi ani mai târziu a fost numit şef al campaniei electorale a lui Sarkozy pentru un nou mandat prezidenţial.

Acum, ajuns şef al principalei formaţiuni de opoziţie din Franţa, Jean Francois Cope spune că se ghidează după un alt sfat dat de mentorul său - „În politică nu mandatele contează, ci partidul".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri