Localitățile cucerite de talibani au devenit orașe-fantomă. La Kabul, ambasadele ard documentele sensibile înainte de a fi evacuate

Data publicării:
Taliban militants are seen inside the Kandahar city, southern Afghanistan
Talibanii își fac intrarea în Kandahar. Foto: Profimedia

Soldaţii americani au început să sosească la Kabul pentru a contribui la evacuarea personalului diplomatic şi a altor civili din capitala afgană, după ce rebelii talibani au preluat controlul în tot mai multe oraşe, pe fondul retragerii forţelor internaţionale. Ambasadele își distrug documentele sensibile înainte de a părăsi țara. Localitățile cucerite de talibani în urma unui avans de tip blitzkrieg (război-fulger) arată ca niște orașe-fantomă: locuitorii ori au fugit din calea atacatorilor, ori se ascund în case.

Circa 3.000 de soldaţi americani, puşcaşi marini şi infanterişti, vor ajunge la Kabul până duminică seara, a menţionat sub acoperirea anonimatului un oficial american.

De asemenea, un contingent de infanterie din North Carolina va fi transferat în Kuweit, pentru a putea interveni la Kabul ca forţă de reacţie rapidă pentru securitate, în cazul în care va fi necesar, a precizat Pentagonul.

Există temeri că talibanii ar putea încerca să atace Kabulul peste câteva zile, potrivit unui oficial american din sfera apărării.

"Kabulul nu este într-o situaţie de ameninţare iminentă în momentul de faţă, dar, evident, dacă vedem ce fac talibanii, observăm că încearcă să izoleze capitala", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Ambasadele distrug documentele sensibile

Unele ambasade au început să ardă materiale "sensibile" înainte de evacuare, au afirmat diplomaţi. Ambasada SUA din Kabul şi-a informat personalul că are la dispoziţie un incinerator pentru a distruge materiale ca documente şi dispozitive electronice, pentru a "reduce volumul de material sensibil de pe proprietate", conform unei note la care Reuters a avut acces, scrie Agerpres.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat pe de altă parte că situaţia din Afganistan "scapă de sub control" şi a îndemnat toate părţile să facă mai mult pentru a-i proteja pe civili. "Este momentul să se evite un război civil prelungit sau izolarea Afganistanului", a subliniat el în faţa presei la New York.

Guterres s-a declarat totodată "îngrozit" vineri de informaţiile privind încălcarea drepturilor afganilor de către talibani, care "impun restricţii severe drepturilor omului în zonele pe care le controlează".

Circa 241.000 de oameni au fugit deja din calea avansului rebelilor, a precizat secretarul general al ONU, care a calificat situaţia din Afganistan drept o "tragedie inimaginabilă".

La Kabul, mulţi afgani fac provizii de orez şi alte alimente, precum şi de articole de prim ajutor, iar cererile de viză la ambasade sunt de ordinul zecilor de mii, au spus localnici şi oficiali.

Dintre marile oraşe din Afganistan, guvernul mai deţine controlul, pe lângă Kabul, în Mazar-i-Sharif, în nord, şi în Jalalabad, în apropiere de graniţa cu Pakistanul.

Blitzkrieg-ul talibanilor

Talibanii au cucerit două dintre primele trei orașe ca mărime din Afganistan - Kandahar și Herat - și pregătesc asaltul asupra capitalei Kabul, principalul oraș al țării.

Herat "arată ca un oraș fantomă", a descris Ghulam Habib Hashimi, membru în consiliul provinciei, orașul de 600.000 de locuitori de la granița cu Iranul.

"Familiile au părăsit orașul sau se ascund în casele lor."

Viteza cu care talibanii avansează în Afganistan i-a surprins pe mulți. Marile orașele sunt cucerite rapid, iar insurgenții au luat un avânt uriaș, în timp ce guvernul afgan luptă din răsputeri să mențină controlul.

Teoretic, guvernul afgan ar trebui să fie avantajat în conflictul cu talibanii, având la dispoziție mai mulți oameni și echipamente. Pe hârtie, forțele de securitate afgane numără peste 300.000 de oameni - armată, forțele aeriene și poliție.

În realitate, Afganistanul s-a chinuit să-și atingă țintele de recrutare. Armata și poliția afgană au un istoric tulbure, presărat cu victime, dezertări și acuzații de corupție. Au fost raportate chiar și cazuri de comandanți care încasau salariile unor militari care nu existau - așa numiții "soldați-fantomă".

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...